Mākslīgā intelekta radītie darbi
 
Aktualitātes
03.08.2017

Izveidota programma, kas rada mākslas darbus bez cilvēka klātbūtnes

Komentē
0

Mākslīgais intelekts radījis viļņošanos mākslas pasaulē, jo nesen veikts pētījums liecina, ka cilvēki nespēj atšķirt robotprogrammu radītus mākslas darbus no dzīvu mākslinieku veikuma.

2015. gadā Rutgersas Universitātes (Ņūdžersija, ASV) zinātnieki radīja algoritmus, kas, izmantojot aptuveni 80 tūkstošus dažādu laikmetu mākslas darbus, tika trenēti, lai veiksmīgi atpazītu žanru, stilu un konkrētus māksliniekus, atsaucoties uz portālu "Hyperallergic", vēsta interneta žurnāls "Dazed&Confused". 2017. gadā zinātnieki radījuši sistēmu, kas pati ģenerē mākslas darbus, turklāt saistītā pētījumā secināts, ka cilvēki nespēj atšķirt programmas radītu mākslu no laikmetīgo mākslinieku darbiem pasaules vadošajās mākslas izstādēs.

Astoņpadsmit aptaujātajiem bija jāsalīdzina mākslīgā intelekta radītie darbi ar 25 abstraktā ekspresionisma darbiem un 25 darbiem, kas bija eksponēti 2016. gada izstādē "Art Basel", nezinot, kurus veidojis robots un kurus – cilvēks. Dalībnieki pārsvarā izvēlējās programmas ģenerētos, domādami, ka "Art Basel" un abstraktā ekspresionisma mākslu radījuši roboti, lai arī eksponātu vidū bija Endija Vorhola, Leonardo Drū, Deivida Smita un citu ievērojamu mākslinieku darbi.  

Dalībnieki vērtēja darbus pēc tā, cik pievilcīgi, iedvesmojoši tie bija un vai tiem piemita vēstījums.

Pētījumā iesaistītais zinātnieks Ahmeds Elgammals gan norādījis, ka rezultātu nozīme ir diskutabla, tomēr fakts, ka mašīnu ģenerētie darbi tikuši novērtēti labāk nekā cilvēku radītā māksla, liecina, ka cilvēki saskata tajos mākslas vērtību.

Privātie kolekcionāri jau uzrunājuši pētniekus, vēlēdamies iegādāties mākslīgā intelekta radītos darbus, un galerijas uzsākušas sarunas par iespējamām izstādēm.

Gleznas no izstādes "Art Basel 2016"

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!