Aktualitātes
20.09.2017

Iznāk "Domuzīmes" jaunais numurs un pirmoreiz Latvijā – žurnāls par džezu

Komentē
0

Klajā laists literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla "Domuzīme" šī gada trešais numurs, kā arī publiskots jaunā digitālā žurnāla "Džeza žurnāls Nr.1" pirmais laidiens.

Žurnāla "Domuzīme" oriģinālprozas rubrikā lasāmi Riharda Bargā, Rvīna Vardes un Andra Kupriša darbi, tulkotās prozas sadaļā – ukraiņu rakstnieka Vladislava Ivčenko novele "Stāvam" Māras Poļakovas tulkojumā, kā arī neordinārā igauņu rakstnieka, fiziķa un filozofa Madisa Keiva darbu fragmenti Maimas Grīnbergas tulkojumā.

Rubrikā "Latviešu klasiķu īsproza" literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis atgādina par prozistu un fabulistu Pērsieti, kurš savos darbos rāda dzīvi un cilvēkus 19. gs. modernā industriālisma rītausmā, turpat izlasāms arī viņa stāsts "Acīs krītoši burti".

Žurnālā publicētas Arta Ostupa, Jāņa Tomaša, kā arī Eināra Pelša un Andra Surgunta dzejkopas. Savukārt vācu dzejnieka Johannesa Bobrovska darbus latviskojuši Alda Barone un Sergejs Moreino, – Latviju Bobrovskis iepazinis Otrā pasaules kara laikā, te Kandavā nonācis padomju gūstā.

Igauni Hendriku Lindepū, poļu literatūras tulkotāju un izdevēju, intervējusi Ingmāra Balode. Jauniznākušās grāmatas recenzējuši Anda Baklāne, Ieva Kolmane, Zanda Gūtmane, Armands Vijups, Uldis Krēsliņš, Vineta Poriņa, Ieva Lešinska. Eseju par latviešu valodu kā projektu uzrakstījis valodnieks Andrejs Veisbergs.

Socioloģes Baibas Belas un vēsturnieka Ritvara Jansona rakstos izteiktie viedokļi sasaucas ar apaļā galda sarunu "Lietu pārskatīšana", kuras dalībnieki – Atmodas laika politiķi un aktīvisti Baiba Pētersone, Einārs Cilinskis, Vilis Seleckis, Aleksejs Grigorjevs, Iveta Šimkus un Eduards Liniņš, Jānis Vādons pārrunā 90. gados aktuālos jautājumus, kas turpina ietekmēt Latvijas sabiedrības šodienu.   

Vēsturnieks Jānis Šiliņš rakstā "Latviešu brīvības divsimtgade" atgādina par dzimtbūšanas atcelšanas nozīmi 19. gs. sabiedrības modernizācijā un to, kā līdz 1905. gadam šie par lielākajiem uzskatītie nacionālā līmeņa svētki tika svinēti Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē. Bet literatūrzinātnieks Andrejs Grāpis stāsta par Augusta Dombrovska "Burtnieku namu" un mecenāta atbalstu rakstniekiem un citām kultūras personībām laikā pirms Pirmā pasaules kara.  

Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis. Žurnālu ilustrējuši mākslinieki Gatis Buravcovs, Sarmīte Māliņa, Zigmunds Lapsa un Roberts Rūrāns. "Domuzīmes" galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūras nodaļas redaktori Jānis Vādons un Ingmāra Balode, vēstures nodaļas redaktors Mārtiņš Mintaurs, māksliniece Sarmīte Māliņa. 

Nākamais žurnāla numurs iznāks decembrī. Arī 2018. gadā par VKKF piešķirto finansējumu iznāks četri žurnāla numuri. Gan jaunais, gan iepriekšējie žurnāla numuri elektroniski lasāmi las.am.

Žurnāls "Domuzīme" iznāk kopš 2015. gada četras reizes gadā. To var iegādāties preses tirdzniecības vietās ("Narvesen", "Rimi", "Sky") un grāmatnīcās ("Jānis Roze", "Valters un Rapa") visā Latvijā.  Abonēt šā gada ziemas numuru un visam 2018. gadam iespējams Latvijas pastā vai šeit.

Savukārt 21. septembrī iznācis digitālā žurnāla "Džeza žurnāls Nr.1" pirmais numurs. Tas veidots uz mājaslapas "JAZZin.lv" resursa bāzes, un ietvers intervijas ar Latvijas un ārzemju džeza mūziķiem, pagājušo un gaidāmo notikumu apskatus, bilžu galerijas, koncertu un albumu recenzijas.

Pirmajā laidienā lasāma intervija ar multiinstrumentālistu Kamasi Vašingtonu (Kamasi Washington); vienu no "Saulkrasti Jazz" festivāla organizatoriem Tāli Gžibovski; džeza mūziķiem Beāti Zviedri un Tomu Lipski; recenzijas par diviem 20. jubilejas Saulkrastu festivāla koncertiem; iespaidi par Starptautisku Džeza skolu asociāciju; foto no "Rīgas Ritmiem" un citiem pasākumiem; lielais rudens notikumu apskats. Pie laidiena ir strādājuši "Wise Music Society", mūzikas menedžere Aiga Leitholde un mūziķi Toms Lipskis un Edgars Cīrulis.

Pirmais laidiens ir par brīvu pieejams tiešsaistē. Uz nākamajiem laidieniem var parakstīties "JAZZ.lv" mājaslapā, atstājot elektronisko adresi.

Resurss "JAZZin.lv" joprojām darbosies kā afiša, kurā tiek apkopoti džeza mūzikas koncerti, bet žurnālu plānots izlaist reizi dažos mēnešos: "Džezs Latvijā un ārpus tās aktīvi attīstās, un tas nozīmē, ka mums vienmēr būs, ar ko padalīties ar lasītājiem", saka žurnāla autori.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!