Aktualitātes
14.03.2018

Ivara Selecka filma "Turpinājums" starptautisko pirmizrādi piedzīvos Šveicē

Komentē
0

No 13. līdz 21. aprīlim Šveices pilsētā Nionā norisināsies prestižais dokumentālo filmu festivāls "Visions du Réel 2018", kur starptautisko pirmizrādi piedzīvos Ivara Selecka filmu studijā "Mistrus Media" veidotā jaunā dokumentālā filma "Turpinājums", kas vēsta par pieciem Latvijas bērniem un viņu pirmo skolas gadu.

"Visions du Réel" ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem un tā programmā tiek atlasītas filmas, kuru kino valoda ir īpaši mākslinieciski augstvērtīga. Festivāla atlases komisija augstu novērtējusi Ivara Selecka filmas "Turpinājums" kvalitāti un tā atlasīta festivāla "Grand Angle" konkursa programmā. Filmas starptautisko pirmizrādi Šveicē apmeklēs arī tās režisors Ivars Seleckis.

Režisors Ivars Seleckis: "1987. gadā, kad Nionas festivāls svinēja 20 gadu jubileju, tajā notika Baltijas valstu dokumentālā kino skate, kurā piedalījās Hercs Franks, Ābrams Kleckins, Juris Podnieks un es. Tas bija ļoti iespaidīgi, jo pirmo reizi Baltijas valstis varēja iziet pasaulē ar savām filmām. Pēc pieciem gadiem 1993. gadā biju šī festivāla žūrijā un programmā tika izrādīta mana filma "Eduards Ševardnadze. No pagātnes uz nākotni". Ir liels prieks, ka pēc 25 gadiem manas jaunās filmas starptautiskā pirmizrāde notiks tieši "Visions du Réel"."

1987. gadā starptautiskajā dokumentālo filmu festviālā Nionā notika Baltijas dokumentālā kino retrospektīva, kur Eiropas kino skatītāji tika iepazīstināti ar Rietumos maz redzēto baltiešu dokumentālo kino, kas pēc perestroikas sava sociālkritiskā un poētiskā kino vēstījuma dēļ bija Eiropas jaunatklājums. Festivālā piedalījās Hercs Franks, Juris Podnieks, Ivars Seleckis ar plašu filmu programmu. 1987. gada festivālā bija iekļauta Ivara Selecka 1983. gada filma "Meklēju vīrieti".

"Visions du Réel" katru gadu tiek pieteikts vairāk nekā 3000 filmu. Šī festivāla uzmanības lokā ir jauni meklējumi mākslinieciskajā ziņā, kas piedāvā citu skatupunktu uz ierasto. Festivāla programmā atrodami gan atzītu autorkino režisoru darbi, gan starptautiskai auditorijai mazāk zināmi jaunie režisori. Festivāls dibināts 1969. gadā un šogad tas norisināsies jau 48. reizi.

Filma "Turpinājums" pirmizrādi piedzīvos 22. martā, Rīgā. Jau pirmizrādes nedēļā to varēs redzēt visā Latvijā. "Turpinājums" ir 32. Ivara Selecka režisētā dokumentālā filma un tā ir pirmā filma, kuru režisors veidojis par bērniem.

Filma veidota divus gadus, sākot no 2015. gada septembra, kad trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāk pieci bērni. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. „Turpinājums" izseko viņu gaitām visa pirmā skolas gada garumā. Mācību sākums pirmajā klasē iezīmē robežu starp bērnības bezrūpību un pirmajiem nopietnajiem pienākumiem, nepieciešamību veidot jaunas attiecības un pielāgoties. Pirmā skolas gada laikā bērnu apzinātā pasaule kļūst lielāka, un šis plašums spēj nest gan daudz patiesa prieka, gan reizēm arī pirmos sarūgtinājumus vai vilšanos.

Filmas režisors Ivars Seleckis ir leģendārā Rīgas dokumentālās kino skolas pamatlicējs un jau 1968. gadā debitējis kā dokumentālā kinorežisors. Liela daļa no Ivara Selecka veidotajam filmām pieskaitāma Latvijas kinovēstures zelta fondam, viņa filma "Šķērsiela" (1988) saņēmusi trīs prestižākās dokumentālās kino balvas pasaulē un Lielā Kristapa balvu par mūža ieguldījumu. 1991. gadā par filmu "Šķērsiela" Ivars Seleckis saņēma PSRS Kinematogrāfijas savienības balvu "Nīke", un 1990. gadā Eiropas Kinoakadēmijas balvu "Fēlikss", bet par filmu "Jaunie laiki  Šķērsielā" - Minhenes starptautiskā kino festivāla balvu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!