Sarunas
14.06.2015

Intervija ar Paulu Zariņu

Komentē
1

Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunas par Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja ieceri ar sabiedrībā pazīstamiem dažādu profesionālo jomu pārstāvjiem. Par mākslas darbiem ārpus Latvijas muzeju ģeogrāfijas un vietējo izstāžu telpu iespējām, pirms savas personālizstādes atklāšanas "Vasaras mājā" stāsta māksliniece Paula Zariņa.

Ar kādām personībām tu asociē latviešu mākslu?

Purvītis, Rozentāls, Boriss Bērziņš, Blumbergs, Helēna Heinrihsone, Andris Eglītis un Katrīna Neiburga… Bet šāds personību saraksts būtu diezgan garš, jo Latviju pārstāv daudz labu mākslinieku gan no laikiem ilgi pirms manas dzimšanas, gan šobrīd.

Vai ikdienā šo autoru darbi Tev ir pieejami?

Protams, ne visu šo autoru darbus var aplūkot ikdienā un liela daļa stāv tumsā, bet mākslai vajag, lai uz to skatās. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pastāvīgajā ekspozīcijā varu apciemot sev tuvos Valtera darbus un citus tā laika meistarus. Mākslas telpās tiek veidotas arī speciālas izstādes veltītas kādam konkrētam klasiķim, paši mākslinieki rīko personālizstādes. Tomēr ir virkne pēckara laika autoru, tai skaitā mans vectētiņš Indulis Zariņš, kuru darbus šobrīd aplūkot īsti nevar.

Kur šie darbi atrodas?

Induļa Zariņa darbi atrodas LNMM kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības krātuvē arī dažādās privātkolekcijās. Zuzāna kunga lielā gleznu kolekcija bija apskatāma speciālā izstādē Mūkusalas Mākslas salonā. Protams, ir arī darbi, kuri pieder mūsu ģimenei, tai skaitā arī akvareļi, kas mani ļoti uzrunā un kur saskatu radniecīgu saiti.

9. jūnijā tavas personālizstādes atklāšana ievadīja jaunās "Vasaras mājas" telpās rīkoto septiņu izstāžu sēriju – "Džemma Skulme". Kā šajā izstādē risinās Tavs dialogs ar mākslinieces kultūrmantojumu?

Tāpat kā Džemma Skulme par savu galveno mediju esmu izvēlējusies glezniecību, bet tiešas atsauces uz Skulmes daiļradi manā darbā neatspoguļojas. Šo sasaistes punktu drīzāk rodu emocionālajā līmenī un domās. Mākslinieka gars nemainās, mainās laiki, apkārtējās sistēmas un aktuālās tēmas. Interviju ciklā "Kas te tik laikmetīgs" Džemma Skulme izteikusi, ka viņas "lielais sprādziens" ir krāsu sadzīvošanās, saplūšana. Pilnībā to saprotu, jo arī mani joprojām sajūsmina krāsu spēks un neizmērojami daudzās iespējas un darba iznākuma varianti.

Kādas telpas Rīgā un Latvijā, tavuprāt, šodien ir vispiemērotākās mūsdienu mākslas darbu izstādēm?

Esmu izstādījusi darbus galerijā "Māksla Xo", Marka Rotko Mākslas centrā, Arsenālā, bet vēl jau ir galerija "Daugava", galerija "Alma", Mūkusalas Mākslas salons un citas labas vietas. Svarīgi, lai mākslinieks spēj atrast telpu, kas atbilst mākslas darba iecerēm, tā lai darbs nav "jālauž". Tā var būt balta sterila kubveida galerija, bet tikpat labi tas var būt arī pagrabs. Telpai jābūt viegli manipulējamai, ar kvalitatīvu apgaismojumu un citām tehniskām lietām.

Kādu vietu, tavuprāt, esošo mākslas telpu ģeometrijā varētu ieņemt idejas līmenī iecerētais Pēckara un mūsdienu mākslas muzejs?

Manuprāt, ir nepieciešami muzeji, kur varētu aplūkot dažādu periodu dažādus autorus vienuviet, tādējādi parādot konkrēta laika iezīmes. Tas labāk palīdzētu apzināties Latvijas mākslas kopainu, kurā šobrīd ir liels caurums. Sevi un kultūras mantojumu cienošai valstī jābūt muzejiem, kas pārstāv visus posmus mākslā. Šāda veida mākslas centrs arī veidotu kultūras vidi, kas sekmē tālākos radošos procesus, tātad pozitīvi ietekmētu mākslinieku profesionālo attīstību. Jaunu vērienīgu projektu īstenošana sadarbība ar ārvalstu māksliniekiem un kuratoriem ir daži no faktoriem, kas sekmē radoša indivīda izaugsmi. Šāda moderna celtne ar kvalitatīvu saturu arī piesaistītu citas valstis, ļautu veidot sadarbības projektus. Bet papildus kvalitatīvām telpām jābūt arī cilvēkiem, kas spējīgi veidot komunikāciju un sadarbību ar citiem muzejiem, lai mēs iekļautos starptautiskā mākslas tīklā, tādējādi arī ceļot valsts vārdu.

Intervēja Viktorija Kasperoviča.

Mākslai vajag telpu

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!