Foto: Ziedonis Safronovs
 
Aktualitātes
17.05.2018

Foto: tapusi izrāde "Kur pazuda saimnieks?" pēc Paula Bankovska stāstiem

Komentē
0

Liepājas teātrī Dmitrija Petrenko režijā tapis iestudējums – stāsti par dzīvi un vēsturi - "Kur pazuda saimnieks?", kas 17. maijā piedzīvos pirmizrādi Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars".

Lai arī rakstnieka Paula Bankovska grāmatu ar šādu pašu nosaukumu izdevusi izdevniecība "Liels un mazs" un Latvijas Literatūras gada balvai tā tika nominēta kategorijā "Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem", tā ir izrāde pieaugušajiem, kas interesanta būs arī vecāko klašu skolēniem.

No grāmatā esošajiem 13 stāstiem režisors kopā ar aktieriem izvēlējies skatītājiem izstāstīt sešus. Tie, lai arī vēsta par nopietniem un pat traģiskiem notikumiem, izskanēs ne tikai smeldzīgās un skumjās noskaņās, bet ar neiztrūkstošu humora klātbūtni, jo par svarīgajiem dzīves un vēstures notikumiem uzzināsim nevis no cilvēkiem, bet gan dzīvniekiem. Savus pārdzīvojumus un novērojumus par 20. gadsimta dramatiskajiem Latvijas vēstures notikumiem paudīs kaķi, cūkas, pērļu vistiņa un citi zvēri, kas tos piedzīvojuši kopā ar saviem saimniekiem.

"Lai arī aktieri iejutīsies dzīvnieku tēlos, nevienam no viņiem nebūs ne ragu, ne astes," saka režisors. "Viņi vienkārši paudīs tās emocijas, kādas varētu just dzīvnieks, kad tas palicis bez saimnieka."

D. Petrenko atradis interesentu veidu, kā skatuves valodā izstāstīt P. Bankovska radītos stāstus. Stāsti uzrakstīti kā monologi, bet izrādē tie tiks risināti vairākos plānos, jo paralēli dzīvnieka stāstījumam, tiks risinātas arī dažādas ar sadzīvi saistītas ainas - kādas dzīvnieks tās redz.

Izrādē piedalās aktieri – Ilze Trukšāne, Armands Kaušelis un Kaspars Kārkliņš. "Izrāde tapusi ciešā sadarbībā ar aktieriem, viņi ir ne tikai izpildītāji, bet arī līdzautori. Iestudējums tiešām ir komandas darbs, kurā lieliski iekļāvusies arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Ulmane, kurai šis ir diplomdarbs un debija Liepājas teātrī, kā arī ļoti talantīgā komponiste Anna Ķirse, kura radījusi ne tikai mūziku, bet devusi izrādei īpašu atmosfēru un noskaņu, kas piešķīrusi stāstiem papildus dimensiju. Kā vienmēr profesionāli strādājis arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis," savu radošo komandu raksturo D. Petrenko.

17. maija pirmizrādi apmeklēs arī grāmatas autors Pauls Bankovskis.

Izrādi iespējams noskatīties arī 19. un 26. maijā, kā arī 7. jūnijā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!