Foto: Agnese Zeltiņa
 
Aktualitātes
16.05.2018

Foto: Rolanda Kalniņa filma "Četri balti krekli" piedzīvo pasaules pirmizrādi Kannās

Komentē
0

Otrdien, 15. maijā, Kannu starptautiskā festivāla programmā "Kannu klasika / Cannes Classics" Festivāla pils Bunjuela zālē notika režisora Rolanda Kalniņa filmas "Četri balti krekli" oficiālā skate, kas kļuvusi arī par šīs filmas pasaules pirmizrādi. Seansā piedalījās arī filmas režisors Rolands Kalniņš un operators Miks Zvirbulis, bet grupas "Carnival Youth" četri puiši, tērpušies baltos kreklos, Kannu filmu tirgus Latvijas paviljonā dziedāja dziesmu par četriem baltiem krekliem un sirdsapziņām.

Filmas seanss visiem klātesošajiem kļuva par emocionālu un aizkustinošu pieredzi, tas noslēdzās ar sirsnīgiem aplausiem, godinot 96 gadus veco režisoru Rolandu Kalniņu un filmas operatoru Miku Zvirbuli (80). Pirms filmas izrādīšanas festivāla programmas "Kannu klasika" (Cannes Classics) vadītājs Žeralds Duhaso iepazīstināja publiku ar filmas veidotājiem un lūdza režisoru pastāstīt par filmas tapšanas apstākļiem un sarežģīto ceļu pie skatītājiem. Kā zināms, filma pēc tās oficiālās nodošanas 1967. gadā netika publiski izrādīta, neformālas cenzūras aizlieguma dēļ tā tika "nolikta uz plaukta".

Kannu festivāla programmas "Kannu klasika" veidotāji uzsvēra filmas pārsteidzošās kvalitātes. "Mēs neko tādu nebijām gaidījuši, "Četri balti krekli" mūs absolūti pārsteidza – gan ar savu kinovalodu, it īpaši izsmalcināto, eleganto operatora darbu, gan arī ar savu sociālkritisko spēku," stāsta Žeralds Duhaso. "Četrus baltus kreklus" redzējušie īpaši uzsvēra laika garu – 20. gadsimta 60. gadu noskaņu, ko tik precīzi notvēruši filmas veidotāji.

Gan filmas režisors Rolands Kalniņš, gan operators Miks Zvirbulis Kannās uzklausīja daudz komplimentu. No Bunjuela zāles skatuves Rolands Kalniņš pateicās visiem tiem, kuri palīdzēja notikt šķietami neiespējamajam. "Par to, ka manu filmu varētu rādīt Kannu festivālā, es pat sapņot nevarēju," sacīja Rolands Kalniņš.

Pirms 51 gada uzņemtā filma Kannu festivāla pārstāvjus ir pārsteigusi arī ar atzīstamo restaurācijas kvalitāti (restaurācijas darbi veikti Latvijas studijā "Lokomotīve") – šāda kvalitāte arīdzan ir būtisks faktors, lai filma varētu tikt izrādīta "Kannu klasikas" programmā.

"Tas patiešām ir īpašs pārdzīvojums – redzēt Uldi Pūcīti, Līgu Liepiņu, Paulu Butkeviču uz Kannu Festivāla pils ekrāna, būt klāt seansā ar filmas veidotājiem. Tas ir arī liels notikums Latvijas kultūrā - fakts, ka filma Četri balti krekli ir no jauna atklāta, pateicoties Kannu festivālam, ir ārkārtīgi nozīmīgs. Tas pierāda, ka Rolanda Kalniņa un viņa radošās komandas darbs atbilst gan sava laika avangardiskākajām tendencēm, gan ierakstās pasaules kino kontekstā. Tas ļauj cerēt, ka mēs esam pamanīti," komentē Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma. Režisors Rolands Kalniņš sniedza arī intervijas medijiem un piedalījās fotosesijās.

Filmas skate daudziem kinozālē esošajiem kļuva par emocionālu pārdzīvojumu – aizkustinājuma asaras un aplausi bija apliecinājums filmas "Četri balti krekli" unikalitātei un tās veidotāju talantam un vitalitātei. Īpašu noskaņu radīja arī populārās grupas "Carnival Youth" sagatavotais sveiciens filmas veidotājiem – baltos kreklos tērpušies grupas puiši Latvijas paviljonā Kannu kino tirgū izpildīja dziesmu par četriem baltiem krekliem un sirdsapziņu.

Latvijas paviljons Kannās, kur visu festivāla laiku notiek aktīvs kinoprofesionāļu darbs, tapis ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!