Aktualitātes
23.03.2018

Foto: pirmizrādi piedzīvo Ivara Selecka filma "Turpinājums"

Komentē
0

Vakar, 22. martā, pirmizrādi piedzīvoja kinorežisora Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums" – kinostāsts par pieciem bērniem, viņu dzīvi un pirmo skolas gadu dažādos Latvijas reģionos.

Filma veidota divus gadus, sākot no 2015. gada septembra, kad trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāk pieci bērni. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā.

"Sākums bija neparasts, jo ar bērniem neesmu strādājis. Pats gāju lauku skoliņā, kur bija četras klases, 12 bērni, nebija ne televīzijas, ne radio, bija kara laiks. Šajos apstākļos, kad es redzu televizorus, planšetdatorus, lielo informāciju daudzumu, un to, kādi ir bērni, kuriem ir tāds tehniskais bruņojums, ir skaidrs, ka šie bērni ir gudrāki nekā biju iedomājies. Ir interesanti, kas notiek ar viņu iekšējo pasauli, tēlaino domāšanu, kas notiek ar viņu sapņiem, vai tie arī ir tik konkrēti kā televizorā, vai tomēr visu izdomā paši. Mēs nezinām, kādi viņi izaugs, kādi viņi būs, tas ir liels jautājums," atklāj filmas režisors Imants Seleckis.

Filma "Turpinājums" iecerēta kā ilgtermiņa kino vērojums par atjaunotajā Latvijas Republikā dzimušu paaudzi. Līdz šim Latvijā neviena paaudze nav piedzimusi un izaugusi vienā politiskā sistēmā un valstī. Filmas veidotāji cer, ka mūsdienu bērni būs pirmie, kas nodzīvos visu dzīvi neatkarīgā Latvijas valstī un nākotnē taps šīs dokumentālās filmas turpinājumi, kas parādīs viņu dzīves ceļu šodienas Latvijā.

"Šī filma ir ne tikai augstvērtīgs kino darbs, bet arī savā veidā unikāls antropoloģisks pētījums par mums – latviešiem. Ieskatoties bērnu prātā un novērojot viņu pasaules uztveri, filma spilgti parāda to, kas esam un kādēļ esam tieši tādi," norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Literāte Inese Zandere: "Filma vienlaikus portretē konkrētus bērnus un konkrētas ģimenes, tomēr, pateicoties ļoti veiksmīgai varoņu izvēlei, šis stāsts par pieciem bērniem ir spējis dot sajūtu par to, kas ir reālā Latvija un kā tā pastāv šobrīd."

Jaunāko Latvijas simtgades filmu "Turpinājums" kopumā varēs noskatīties vairāk nekā 100 kino demonstrēšanas vietās. Pirmajā filmas izrādīšanas nedēļā pirmizrādes notiks ne tikai Rīgā, bet arī Rēzeknē, Madonā, Liepājā, Cēsīs, Valmierā un Tukumā, kur iedzīvotāji un pilsētu viesi varēs satikt filmas veidotājus. Pilsētās viesosies leģendārais režisors Ivars Seleckis, operators Valdis Celmiņš, producenti Antra Gaile un Gints Grūbe, kā arī filmas varoņi. Informācija par visiem filmas seansiem Latvijā šeit. Savukārt starptautisko pirmizrādi filma "Turpinājums" piedzīvos prestižajā dokumentālo filmu festivālā "Visions du Réel" Šveicē, kas notiks no 13.-21. aprīlim Nionā.

Filma "Turpinājums" tapusi Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Divus gadus ilgajā filmas veidošanas procesā līdzās režisoram Ivaram Seleckim strādāja operators Valdis Celmiņš, producenti Antra Gaile un Gints Grūbe, komponists Kārlis Auzāns, skaņu režisors Ernests Ansons, montāžas režisore Andra Dorša, montāžas un scenārija konsultante Krista Burāne, varoņu izpēti veica Dace Dzenovska un Antra Gaile. Filma tapusi studijā „Mistrus Media", un tā ir jau otrā Ivara Selecka filma, kas radīta šajā studijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!