Foto: Agnese Zeltiņa
 
Aktualitātes
09.05.2018

Foto: Ar jaunu aktieri galvenajā lomā atsākusies spēlfilmas "Jelgava 94" filmēšana

Komentē
0

Jelgavā un Rīgā atsākusies Jura Podnieka studijas spēlfilmas "Jelgava 94" filmēšana. Filma tiek veidota pēc Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma romāna. Pirmajās pavasara filmēšanas perioda dienās uzfilmētas gan vairākas ainas Jelgavā, gan cietumnieku izbēgšana, kuru piedzīvo galvenais varonis, kas tika filmēta Rīgā. Šonedēļ filmēšanas grupa dosies uz Cēsu pusi, lai uzņemtu skolas ainas. Filmēšana dažādās lokācijās turpināsies līdz maija beigām.

Pavasara filmēšanas posms sācies arī ar pārmaiņām – filmai ir jauns galvenās lomas atveidotājs. Diemžēl Matīsam Baronam, kurš izturēja pirmo atlasi, bija jāveic kājas operācija, tādēļ tika izsludināta jauna atlase, kurā starp vairākiem desmitiem kandidātu lomai tika izvēlēts harizmātiskais Bruno Bitenieks no Rīgas. Bruno ir 14 gadus vecs un mācās Rīgas Teikas vidusskolā.

"Jelgava 94" autors Jānis Joņevs sarunā ar "Satori" stāsta, ka sava autobiogrāfiskā romāna ekranizēšanā uzticas filmas veidotāju komandai: "Šobrīd filmēšanas procesā maz piedalos, bet ceru tuvākajās dienās aizbraukt un apskatīties." Jautājums, kas noteikti interesē gan romāna fanus, gan jelgavniekus, ir - cik lielā mērā topošā filma pieturēsies pie romāna vēstījuma. Jānis Joņevs atbild: "Filma, manuprāt, būs diezgan tālu no romāna, scenārists ir cits - Matīss Gricmanis. Pats scenārija rakstīšanā esmu piedalījies minimāli. Vienu brīdi vairs nevarēju pastrādāt ar šo tekstu - biju teātra sakarā visus tulkojumus lasījis, un vairs nesapratu, kas tur īsti notiek." Taču, kā atklāj Jānis, arī filmā būs autentiskas un romānam tuvas detaļas: "Savādas, veiksmīgas sakritības dēļ daļa filmēšanas notiks īstā Zombja prototipa dzīvoklī, kur notika tās nīgrās pasēdēšanas. Ir atrasta arī ļoti veiksmīga galvenās varones atveidotāja. Kaut kas tur atbilst prototipam. Viņu ieraugot, es samulsu – tā bija gandrīz kā atkalsatikšanās pēc divdesmit gadiem."

"Jelgava 94" komanda atklāj, ka cer kļūt par pirmo zaļo filmas projektu Latvijā. Producente Antra Cilinska stāsta: "Filmēšanas process vienmēr saistīts ar lielu resursu patēriņu – elektrība, benzīns, ēdiens, trauki un citas lietas. Starptautiski arvien vairāk tiek runāts par to, kā veidot filmas tā, lai resursu patēriņš nebūtu tik milzīgs. Arī mēs vēlamies izturēties atbildīgi pret šo procesu, tādēļ esam uzstādījuši sev mērķi – kļūt par pirmo zaļo filmas projektu Latvijā. Sākām ar pamatiem – lietojam termokrūzes, nevis plastmasas krūzītes, izmantojam elektrovelosipēdus, lai veiktu nelielus attālumus, šķirojam atkritumus, bet filmēšanas grupa ir iedegusies un šobrīd jau nebaidāmies domāt ambiciozi. Plānojam saņemt arī starptautisku sertifikātu, kas apliecinās šo mūsu iniciatīvu. Šis process nebūtu iespējams bez pieredzējušiem partneriem, jo šajā procesā arī paši daudz mācāmies. Tīrās enerģijas uzņēmums "Fortum", kas strādā Jelgavā jau 10 gadus, kā arī "Latvijas Zaļais punkts" mūs izglīto domāt zaļi."

""Latvijas Zaļais punkts" izglīto sabiedrību par atkritumu šķirošanu un videi draudzīgu dzīvesveidu. Mēs atbalstām tos, kuri ikdienā domā un rīkojas zaļi, un mācām tos, kas vēl tikai apgūst videi draudzīgas dzīvošanas pamatus. Mums ir patiess prieks, ka esam partneris filmas "Jelgava 94" filmēšanas komandai, kuras ambīcijas ir kļūt par zaļāko filmu Latvijā, veltot tam laiku un resursus, rūpīgi apdomājot un izvēloties videi saudzīgākos risinājumus," uzsver Kaspars Zakulis, AS "Latvijas Zaļais punkts" direktors.

Jūlija Sunberga, "Fortum" biznesa vadītāja Latvijā stāsta: "Kad spēlfilmas Jelgava94 komanda mūs uzrunāja ar ideju atbalstīt Latvijā pirmā zaļā kino veidošanu, mūs tas uzreiz ieinteresēja. Mums ir prieks atbalstīt energoefektīvu un vides ziņā ilgtspējīgu filmas veidošanas procesu un dalīties ar filmas veidotājiem savā pieredzē un zināšanās. Fortum ir vadošais tīrās enerģijas uzņēmums Ziemeļvalstīs, kas attīsta un piedāvā klientiem elektroenerģijas, siltumeanerģijas un dzesēšanas risinājumus, kā arī risinājumus, kas uzlabo resursu efektivitāti un veicina aprites ekonomiku. "Par tīrāku pasauli" ir mūsu stratēģijas pamatā un mēs aktīvi mudinām sabiedrību pievienoties mums šajās pārmaiņās. Tas ir arī zaļā filmēšanas procesa mērķis. Fortum strādā skaistajā Jelgavas pilsētā nu jau 10 gadus un esam ar to cieši saauguši. Piedalīšanās zaļās filmas projektā, kas tiek uzņemta mūsu pilsētā, padara šo projektu vēl aizraujošāku."

Filma tiek veidota "Jura Podnieka studijā". Režisors Jānis Ābele, scenārija autors Matīss Gricmanis, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producente Antra Cilinska. Filma saņēmusi Nacionālā Kino centra finansējumu. Tās tapšanu atbalsta Jelgavas pilsētas pašvaldība, Fortum, Latvijas Zaļais punkts. Filmas pirmizrāde plānota 2019. gada pavasarī.

Jaunumiem par filmu var sekot feisbukā un instagramā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!