Aktualitātes
05.12.2017

Festivālā "2ANNAS" uzvar amerikāņu īsfilma "Kas ar viņu notika"

Komentē
0

Noslēdzies 22. Rīgas Starptautiskais filmu festivāls "2ANNAS" un festivāla izskaņā sadalītas kino balvas piecās kategorijās – Starptautiskajā dokumentālo īsfilmu, Starptautiskajā spēles īsfilmu, Starptautiskajā vidēja garuma filmu, Baltijas valstu īsfilmu un Starptautiskajā animēto īsfilmu konkursā. Savukārt pirmo reizi festivāla pastāvēšanas laikā arī gados jaunā žūrija vērtēja filmas bērnu un jauniešu īsfimu konkursos.

Starptautiskajā īsfilmu konkursā Grand Prix ieguvusi ASV režisores Kristijas Guevaras-Flanaganas (Kristy Guevara-Flanagan) dokumentālā filma "Kas ar viņu notika" ("What Happened To Her"). Filma piedāvā meditatīvu kritiku par mirušas sievietes ķermeņa eksponēšanu kinematogrāfā, parādot kadrus no filmām, pasaulē populāriem seriāliem (piemēram, "Twin Peaks" un "True Detective") un policijas procesuālajiem televīzijas raidījumiem, fonā skanot aktrises pieredzes stāstam, spēlējot līķa lomu.

Filma atklāj mūsdienu kultūras aizraušanos ar nogalinātu sieviešu tēliem audiovizuālajā mākslā kā izklaidi. Tā ir kritika par Holivudas diskrimināciju, šādām lomām galvenokārt izvēloties jaunas, izteikti tievas, pārsvarā blondas, gaišādainas sievietes, kuru nāve uz ekrāna pārāk bieži kalpo par detektīvfilmu un trilleru kulminācijas brīdi. Nereti puskailās sievietes estētiski noguldītas tieši vīrieša skatienam, kurš parasti atrodas otrajā plānā. Šie tēli atklāj Amerikas komerciālās kino industrijas seksuālās apsēstības, kas īpaši spilgti sasaucas ar šī brīža atklātībā nākušajiem Holivudas seksa skandāliem.

"2ANNAS" 2017. gada konkursa filmas vērtēja starptautiska žūrija: Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" laureāts, režisors Martins Streindžhansens no Dānijas, kinofestivālu vadītāji - kino režisors Antonis Papadopoulos (Grieķija) un laikmetīgā kino zinātniece, sava festivāla kuratore un vairāku Amerikas kinofestivālu žūrijas locekle Aleksandra Nakelski (Lielbritānija), kā arī trīs spēcīgi kino režisori un filmu skolu pasniedzēji - starptautisku kinofestivālu mīlulis, Sanktpēterburgas Jaunās kino skolas un kultūtas institūta lektors, režisors Mihails Železņikovs, lietuviešu laikmetīgā kino režisore Jūrate Samuljonīte, kā arī Signe Birkova.

Pirmo reizi festivāla vēsturē rīkotajā starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu konkursā balvas no vairāk nekā 450 pieteikumiem tika izvēlētas 11 filmas. Apbalvojumus labākajām piešķīra visbargākie kritiķi – paši jaunākie filmu skatītāji.

"2Annas" 2017 kino balvu laureāti:

"Grand Prix" – dokumentālā īsfilma "Kas notika ar viņu" ("What Happened To Her") rež. Kristija Guevara-Flangana (Kristy Guevara-Flanagan), ASV

Labākā animācijas filma – "Un mēness stāv nekustīgs" ("And The Moon Stands Still"), rež. Jūlija Ruditska (Yulia Ruditskaya), Baltkrievija

Labākā spēles īsfilma – "Emīlijai ir jāgaida" ("Emily Must Wait") – Kristians Vitmosers (Christian Wittmoser), Vācija

Labākā baltijas valstu īsfilma – "Helēnas dzimšanas diena" ("Helen’s Birthday"), rež. Tanno Mee, Igaunija

Labākā vidējā garuma filma - "Vīrieša-sievietes gadījums" ("The Man-Woman Case"), rež. Anē Caura (Anais Caura) Francija

Labākā īsfilma bērniem – "Elo", režisore Helēna Takina (Helene Takkin), Igaunija

Labākā īsfilma jauniešiem – "Tēvzeme" ("Fatherland"), rež. Amikams Kovners (Amikam Kovner), Izraēla

Atzinību saņēmušās īsfilmas:

Animācijas filma "Es vēlos, lai Plutons atkal būtu planēta" ("I Want Pluto To Be A Planet Again"), rež. Marija Amačoukeli (Marie Amachoukeli), Francija

Dokumentālā īsfilma "Svētais Dievs" ("Holy God"), rež. Vladlena Sandu, Krievija

Dokumentālā īsfilma "Zirdziņ, hallo!", režisore Laila Pakalniņa, Latvija

Animācijas filma "Ak, māt!" (Oh Mother!), rež. Paulīna Žolkovska (Paulina Ziollkowska), Polija

Animācijas filma"Manivalds" (Manivald) by Kintisa Lindgrēna (Chintis Lundgren), Igaunija

Rīgas Starptautiskais filmu festivāls "2ANNAS" norisinājās 22. reizi, piedāvājot plašu kino repertuāru gan konkursa, gan tematiskajās programmās, kam šogad tika izvēlēta fokusa tēma "autsaideri". Festivālā bija skatāmas kā izcilas pasaules prestižākajos kinokonkursos kritiķu atzinību ieguvušas īsfilmas, tā kino debijas un līdz šim mazzināmas kino pērles. Ievērojams notikums bija virtuālās realitātes filmu seansi. Tāpat festivāls piedāvāja piesātinātu kino industrijas pārstāvjiem paredzēto un bezmaksas publisko pasākumu programmu – koncertus, performances, lekcijas, industrijas dienas un DJ vakarus.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!