Mūzika
15.12.2017

Eroka meklējumos

Komentē
9

Astoņdesmito gadu pirmajā pusē sāku interesēties par novirzienu vācu rokmūzikā, kuru dēvēja par jauno vācu vilni (Neue Deutsche Welle). Varbūt likumsakarīga nejaušība, bet par to (kā arī par vācu 70. gadu krautroku) vairāk interesējās toreizējās Rīgas 5. vidusskolas absolventi (tagad Rīgas Valsts vācu ģimnāzija). Izrādās, mēs neesam bijuši vienīgie. Un ir lietas, kuras es arī tagad, pēc vairāk nekā 30 gadiem, kolekcijā labprāt atjaunotu.

Viena no tādām ir kāds grupas "Grobschnitt" bundzinieka Eroka (Eroc) soloalbums, kas man palicis mīļā atmiņā, bet diemžēl ne kolekcijā.

Un, tā kā man bija izdevība sešus mēnešus pavadīt labprātīgā trimdā Hamburgā, kur mūzikas kolekcionāriem paveras lieliskas iespējas, noteicu mērķi: aizpildīt savas kolekcijas robu. Pāris dienu laikā tas nebūtu iespējams, bet manā rīcībā bija pietiekami ilgs laiks, lai "inspicētu" visus Hamburgas mūzikas centrus un izbaudītu to dažādību.

Man laimējās, veikals, ko apmeklēju pirmo – "Groove City" –, bija izdevis nelielu bukletu, kurā bija apkopotas ziņas par visiem pilsētas mūzikas veikaliem. Daži gan šajā laikā bija no kartes nozuduši (tāpat kā to mēdz darīt, piemēram, Rīgas mākslas galerijas), bet lielākā daļa braši turas joprojām.

"Freiheit und Rosen" – šo veikalu var atrast Rēperbāņa tālākā gala rajonā. Veikals – noliktava. Viss krustām šķērsām, juku jukām, mūzikas aparatūra, grāmatas, muzeja cienīgi materiāli un mūzikas ieraksti, plates kastēs…kastes, kastes, zem galdiem, virs galvas, četrās telpās, bet viss, protams, loģiskā, alfabētiskā un profesionālā izkārtojumā. Šeit arī atrodu pirmo Eroka albumu (diemžēl ne meklēto) un par pieklājīgu cenu iegādājos Holgera Cukaja (grupa "Can") un Deivida Silviana (grupa "Japan") kopdarbu un vēl kaut ko no pilnīgi cita žanra – Hansa Albersa dubultalbumu, kuru citos apstākļos un vietā (!) droši vien nepirktu. Bet šeit, Hamburgā, šo krodziņu un jūrnieku romantikas apdziedātāju, kura vārdā tepat netālu ir nosaukts laukums, es vienkārši nevaru neiegādāties.

Tuvāk Universitātes rajonam, Grindela alejā ir plašu veikals, kurš apvienots ar lielu DVD nomas punktu. Lai aizpildītu dažus robus savā kolekcijā, šeit iegādājos: "Ekseption" (holandiešu rokgrupa, kura 70. gadu sākumā bija slavena ar savām klasikas apdarēm), grupas "Fleetwood Mac" albumu "Tango in the Night" (plate, kura savulaik noklīda, droši vien ceļa pēdējā posmā pie manis no Austrālijas), Arlo Gatrija albumu "Alice's Restaurant" (plate, kurā pirmo reizi esot minēts vārds "fuck", lai gan to pašu esmu lasījis par Ela Stjuarta "Love Chronicles"), "The Hollies" (60. gadu beigu grupa, kuras līderis ir Greiems Nešs, vēlāk solomākslinieks un grupas "Crosby", kā arī "Stiils, Nash and Young" dalībnieks), "Golden Earring" (ievērojama 60., 70. gadu mijas holandiešu rokgrupa), Nīla Daimonda albumu, kurā dzirdama mūzika filmai "John Livingston Seagull", un dubultalbumu "All This and World War II", kurā dažādi mūziķi (Braiens Ferijs, Rojs Vuds, Rods Stjuarts, Džefs Linns, Pīters Geibriels, "Status Quo" u.c.) izpilda "Bītlu" dziesmas.


"Borgweg" atrodas netālu no Pilsētas parka, kur notiek Hamburgas lielākie brīvdabas rokkoncerti, un kultūras centra "Kampnagel" (tur apmeklēju ne tikai interesantas mākslas performances, bet arī "Iļģu" koncertu, kuram pa pēdām sekoja Joko Ono). Mana izvēle šeit: grupas "America" pirmais albums un "Four Tops" (kādreiz slavena soulmūzikas grupa) plate. Tās apvāks grezno "Tamla Motown" firmas plašu katalogu, kuru kā relikviju glabāju no 1969. gada. Nākamajai reizei atstāju grupas "Van der Graaf Generator" albumu, bet pēc nedēļas to jau vairs te neatrodu. Iespaids, ka šī grupa nevienu neinteresē, bijis mānīgs.

Stemšance ir vieta, kur var doties no viena mūzikas veikala uz nākamo, un veikalā "Slam" beidzot atrodu meklēto Eroka albumu "Nr. 4". Bet kārdinājums nopirkt vēl nedzirdēto ir lielāks, un tā vietā izvēlos "Changing Skies".

"Championship Records", bode, kura vairāk orientējas uz soulmūziku. Īpašnieks īpaši nevēlas fotografēties, saka, esot bijusi smaga nakts, bet tas jau Hamburgai piestāv. Šeit iegādājos afroroka grupas "Osibisa" disku. Viņu albumus lielākoties noformējis Rodžers Dīns, tas pats, kurš ir visu svarīgāko grupas "Yes" albumu, kā arī logo autors. "Osibisa" nemaz nenojauš, ka vienai viņu Luksemburgas radio atskaņotajai dziesmai Kuldīgas pusē kādā aukstā 70. gadu vidus ziemas vakarā tika izdomāti latviski vārdi, kas šoreiz gan netiks atklāti.

Turpat, Šulterblatas ielā, rakāties skaņu platēs var vēl divos veikalos. "Zardoz", iegādājos Džima Kapaldi (slavenās grupas "Traffic" dalībnieka) un Edama Feita, 60. gadu Anglijas tīņu elka (viņa mūzika asociējas ar Tarantīno agrīnajām filmām), albumus.

Veikalā "REKORD.net" šoreiz neko neiegādājos, lai gan būtu, ko nopirkt. Laikam iestājusies sāta sajūta.

Turpat, Altonā, uz citu pusi ejot, pagrabiņā iekārtojies veikaliņš "Cool & Crazy", kurš reizē arī ir "Crypt Records" izdevējs un izplatītājs. Ierodos brīdī, kad īpašnieks saņēmis jaunu skaņuplašu sūtījumu. Neskatoties uz to, tieku laipni uzņemts, un veikaliņu pametu ar Niko (Ņujorkas grupas "Velvet Underground" dalībnieces, Endija Vorhola "protežē", pēc izcelsmes vācietes) plati.

"Michelle" ir vienīgais plašu veikals, kurš atrodas Hamburgas centrā. Vēl 90. gadu sākumā šeit iegādājos "Dead Can Dance" dubultalbumu, bet šoreiz ļaujos 60. gadu nostalģijai un nopērku triju plašu komplektu "Remember The 60's". Iemesls gan pavisam konkrēts – šeit iekļauta grupas "Royal Guardsmen" dziesmiņa "Snoopy Vs. The Red Baron", kuru līdz šim biju meklējis.

Netālu no ostas uzduros nelielam plašu veikaliņam "Minigroove", kuru vada un lolo smaidīgs pāris. Varbūt tieši tāpēc "smaids" ir arī viņu logo, kas redzams uz visiem paštaisītajiem plašu maisiņiem. Un atkal – nevaru sev atteikt. Šoreiz tie ir – "Yardbirds" (Džefa Beka un Džimija Peidža agrīnā grupa)

Turpat ap stūri – bet jau pavisam citā noskaņā – atrodas veikaliņš "Smallville", kas interesētu jaunās mūzikas cienītājus. Īpašnieku sastopu kopā ar lielu, baltu suni. Šī nav īstā vieta Eroka meklētājam, bet te izbaudu mūzikas izdevniecību vizuālās izpausmes un mūsdienīgos albumu noformējumus.

 

Arī veikaliņā "Plattenkiste", kuru atklāju nejauši, ir plaša izvēle par pieņemamām cenām, bet esmu jau ceļā uz citu vietu, arī netālu.

Mans mērķis šoreiz ir veikals "Chekpoint Charly", bet arī šeit aprobežojos ar piedāvājuma izskatīšanu. Turpat blakus iekārtojies neliels skaņu aparatūras veikals ar īpaši interesantiem piedāvājumiem – pastiprinātāji, skandas, atskaņotāji utt.

 

Vietējo Vācijas (un tieši Hamburgas) jauno eksperimentālo rokmūziku skaņuplašu formātā atrodu veikalā "Hanseplattte".

Tik daudz ko gribētos no šī veikala piedāvājuma! Tā varētu teikt arī veikaliņā "RUFF TRADE" – te ir plaša rokmūzikas izvēle, ar tendenci uz eksperimentu. Šeit var atrast arī šo to no Pjēra Bulē, Karlheinca Štokhauzena un Terija Railija.


Soulmūzikas gardēžiem singlu kolekcijas papildināšanai varētu noderēt veikaliņš "Pure Soul".

"Fischkopp" ir vienīgā vieta (te tiek piedāvāta smagā rokmūzika), kur ne jau gluži neļauj fotografēt iekštelpas, bet palūdz to darīt īpašnieka klātbūtnē. Nav problēmu. Kad ierodos nākamreiz, tiekos ar īpašnieku, viss tiek nokārtots pozitīvā gaisotnē un savstarpējā sapratnē.

"Otaku Records" – šeit atkal vairāk jaunās skaņas: garāžroks, elektroambientā mūzika, hard edge music, Detroit, drum’n’bass u.tml.


"Burnout" – šajā veikalā savukārt vairāk atrodama indīmuzika, pankroks, garāžroks, drone, doom u.tml.

Samērā tālu jādodas uz veikalu "Weltrecord – Musik aus aller Welt". Esmu vīlies, jo neatrodu neko no Latvijas mūzikas. Bet tā jau nav eksotika. Viss eksotiskais nāk no dienvidiem un austrumiem. Tomēr šeit neapšaubāmi ir interesantas lietas. Ne tikai autentiskā mūzika, bet arī pasaules mūzika un etnodžezs.


Uzmetot aci veikala "Remedy Records" vizītkartei, ir skaidrs, ko tas piedāvā. Šeit viss ir smagā metāla, gotiskā metāla, metālkora, death core u.tml. mūzikas cienītājiem.

"Under Pressure" nevar īsti saukt par mūzikas bodi. Tas drīzāk ir stila un dzīvesveida veikals. Šeit ir plašs stilīgu skaņuplašu klāsts, bet turpat blakus tikpat stilīgi sadzīves aksesuāri.

Hamburgas laikapstākļi daudz neatšķiras no Rīgas. Te par mitrumu gādā ne tikai Baltijas, bet arī Ziemeļu jūra, un ilgas pēc dienvidiem un silto zemju ritmiem varam remdēt veikaliņā "Selekta Shop", kur pārsvarā plaša regeja izvēle.

"Plattenrille" ir īpaša vieta ar īpašu izvēli. Plašu veikals ar akadēmisku ievirzi (bet ne klasiskās mūzikas izpratnē). Jā, universitāte atrodas pavisam netālu. Nocenotu disku šeit nav. Ļoti plašs, izmeklēts, interesants, ar retumiem bagāts piedāvājums. Īpašnieks iepazīstina mani ar savu zīmējumu kolekciju, kuru autori ir labi zināmas rokzvaigznes – Džimijs Peidžs, Rodžers Voterss, Braiens Ferijs u.c. –, un viņš neiebilst, ka savu kolekciju varētu parādīt arī Rīgā, piemēram, "Bilžu" festivālā.


Bez visa minētā Hamburgas centrā, netālu no stacijas, atrodas plašs audio, video un datoraparatūras veikals "Saturn", kurā ir neredzēti bagāta svaigo CD (kā arī LP) izvēle. Jāpiemin arī CD veikals Eiropasāžā un plašā klasiskās mūzikas lietoto skaņuplašu izvēle Rātsnama gājēju tuneļa grāmatveikalā.

Un vēl – kāds angārs Hamburgas nomalē, Altonas ziemeļu pusē, no kura līdz šim biju saņēmis skaņuplates pa pastu. Angārs! Un pilns ar platēm! To ir vērts redzēt! (lpcd.de)

Mārtiņš Heimrāts

Mārtiņš Heimrāts plates ar aizrautību klausās kopš agras bērnības. To pašu var teikt arī par magnetafona lentēm un kompaktdiskiem. 2013. gada 11. novembrī dibinājis “Mārtiņa Pasaules Arhivēšanas Pr...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
9

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!