Lekcijas
05.12.2015

Dzīvnieku un vides ētika. 3. lekcija

Komentē
0

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – decembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

3. lekcija. Dzīvnieku ciešanas un labturība

Mūsdienu sabiedriskajās un filozofiskajās diskusijās dzīvnieku ciešanas tiek uzskatītas par vienu no būtiskākajiem kritērijiem tam, kāda izturēšanās pret dzīvniekiem ir pieļaujama un kāda nav. Tomēr nevar teikt, ka, ieviešot sāpes kā kritēriju ētiskai rīcībai, tiek atrisinātas visas ētiskās problēmas. Piemēram, vai drīkst nogalināt un lietot pārtikā dzīvniekus, ja tie turēti samērā labos apstākļos un nogalināti nesāpīgi? Vai labums, ko cilvēki gūst no dzīvnieku izmantošanas zinātnē, neatsver šo dzīvnieku ciešanas? Vienlaicīgi jāatzīst, ka dzīvnieku labklājība ir viena no intuitīvi vispārliecinošākajām dzīvnieku aizstāvības ētikas prasībām.

Literatūra:

1. Singers P. Dzīvnieku atbrīvošana // Kentaurs nr. 25, 2001. g. augusts. 94.–107. lpp.

(Grāmata pieejama: LNB un LUB)

 2. Frey, R. G. Rights, Interests, Desires and Beliefs // Armstrong S. J., Botzler R. G., eds. The Animal Ethics Reader. London: Routledge, 2003. Pp. 50–53.

(Grāmata pieejama: LNB un LUB)

 3. Singer P. Practical Ethics. Cambridge: Cambridge UP, 1999. Pp. 83–134 (4. un 5. nodaļa).

(Grāmata pieejama: LUB, elektroniski: http://emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/Peter-Singer-Practical-Ethics-2nd-edition.pdf )

4. Nussbaum M. C. Beyond “Compassion and Humanity”: Justice for Nonhuman Animals // Sunstein C. R., Nussbaum M. C., eds. Animal Rights: Current Debates and New Directions. Oxford: Oxford UP, 2004. Pp. 299–322.

(Grāmata pieejama: LUB)

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!