Aktualitātes
10.10.2018

Doma dārzā atklās Sanda Aispura personālizstādi "utt."

Komentē
0

17. oktobrī Rīgas Doma dārzā atklās tēlnieka Sanda Aispura personālizstādi "utt." – 12 apustuļu skulptūras, kuras veidotas, par modeļiem un prototipiem izmantojot mākslinieka laikabiedrus un draugus – fotogrāfu Didzi Grodzu, kultūras "dzirnavnieku" Pēteri Brīniņu, dizaineru Kristapu Grundšteinu un citus.

Izstāde "utt." paredzēta 21. gadsimta skatītājam – mūsdienīgajiem izstādes tēliem par prototipiem kalpojuši mākslinieka draugi. Veidojot dialogu ar Eiropas kultūras mantojumu un mūsu priekšstatiem par to, izstāde parāda mūsdienu cilvēku iespēju domubiedru lokā kļūt par vissvarīgākās vēsts nesējiem. Atsevišķo figūru nesaraujamā vienība ir izstādes dinamikas un vēstījuma izteiksmības pamatā. Mākslas darba saistība ar kristietību ir neapšaubāma, tomēr visupirms tas izceļ mūsu laikabiedrus to dažādībā un tomēr vienotībā, ja pastāv kāda kopīga misija. Izstāde ir par ideāliem, par katra cilvēka izvēlēto ceļu un par tiem, kas gatavi upurēt dārgāko garīgo vērtību vārdā.

Mākslinieks pie šīs izstādes tapšanas ir strādājis sešus gadus. Izmantojot materiālus, kas plaši tiek lietoti būvniecībā, – betonu un armatūru –, mākslinieks atgriežas pie pamatiem tiešā un pārnestā nozīmē. Skulptūru atliešanas tehnoloģija izstrādāta sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes zinātņu doktoru Genādiju Šahmenko.

Svarīga izstādes kontekstā ir arī tās norises vieta – Rīgas Doma dārzs kā ekspozīcijas vieta izvēlēts, jo Doms vienlaikus ir gan sakrāla, gan sabiedriska un mākslas telpa, kas aicina reflektēt par šodienu. "Neraugoties uz vēsturiski piesātināto vidi, šajā desmitgadē tieši šeit bijušas aplūkojamas neparastas un mūsdienīgas izstādes, kuras raksturojusi konceptuāla pieeja un ikreiz pārliecinoša, oriģināla tēlainība," atzīst Sandis Aispurs.

Izstādes atklāšanas pasākums notiks Doma dārzā 17. oktobrī plkst. 17:00. Izstāde būs skatāma Doma dārzā līdz 30. novembrim.

Sandis Aispurs (1983) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Vairāki mākslinieka darbi ir tapuši sadarbībā ar Brigitu Zelču-Aispuri, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas "Māksla publiskā telpā" ietvaros – "Klusā daba" Botāniskajā dārzā un "Mala" Viesturdārzā.

Izstādi organizē biedrība "Ascendum", kas apvieno cilvēkus un ideju, kas veido empātisku, izglītotu un sabiedriski aktīvu sabiedrību.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!