Aktualitātes
04.08.2018

Dibināta jauna starptautiska balva esejistikā

Komentē
0

Lai rosinātu interesi par esejistiku kā mākslas veidu, Londonā dibināta jauna starptautiska rakstniecības balva esejistikā. Īru esejista Hjūberta Batlera vārdā nosauktajai balvai savus darbus līdz 3. septembrim var iesūtīt jebkurš pilngadīgs Eiropas Savienības pilsonis.

Hjūberta Batlera balvu esejistikā organizē šovasar Londonā dibinātais labdarības fonds "HEART London", kas par savu misiju uzstādījis labāko Eiropas liberālo vērtību veicināšanu, īpaši – caur to izpausmi mākslā.

Pretendentiem jāiesūta līdz 3000 vārdu gara eseja angļu valodā par tēmu "What happened to "Europe without frontiers"?" jeb "Kas notika ar "Eiropu bez robežām"?" Pieteikšanās un sīkāka informācija šeit.

Uzvarētājs saņems naudas balvu 1000 britu mārciņu apjomā, 2. un 3. vietas ieguvēji –  katrs 500 britu mārciņu vērtu naudas balvu. Pirmās Hjūberta Batlera balvas esejistikā ieguvēju noteiks trīs cilvēku žūrija, kuras sastāvā ir Oksfordas Universitātes emeritētais profesors Rojs Fosters (Roy Foster), Dublinas Trīsvienības koledžas profesors Nikolass Grīns (Nicholas Grene) un rakstniece, žurnāliste un redaktore Izabella Tomasa (Isabella Thomas).

Balvas pasniegšanas ceremonija notiks šī gada 24. oktobrī Īrijas Republikas vēstniecībā Londonā.

Hjūberts Batlers (1900-1991) bija īru esejists. Pagājušā gadsimta 30. gados ceļojot pa Dienvidaustrumeiropas valstīm un redzot antisemītisma izplatību, Batlers sāka interesēties par politiskajām un reliģiskajām norisēm Austrumeiropā. 1938. gadā Batlers devās uz Vīni, lai palīdzētu simtiem ebreju izvairīties no nacistu vajāšanas un nogādātu viņus Īrijā, bet pēc Otrā pasaules kara beigām uz brīdi atgriezās Horvātijā, kur atklāja, kā katoļu baznīcas pielūgsmē valstī tiek veikta etniskā tīrīšana, iznīcinot pareizticīgos serbus. Pēc radio uzstāšanās, kurā Batlers vērsa uzmanību uz šiem notikumiem, viņš ieguva sliktu slavu dzimtajā katoļticīgajā Īrijā. Vēlāk savās dzimtas mājās Batlers ar sievu dibināja debašu centru "Kilkenijas lekcijas" ("Kilkenny Lectures"), lai veicinātu dialogu starp Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas iedzīvotājiem. Mūža nogalē Batlers guva starptautisku atzinību par savu eseju krājumiem.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!