16. jūnija protests pie Saeimas. Foto: Ilmārs Šlāpins
 
Aktualitātes
13.12.2017

Deputāti joprojām grib aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

Komentē
0

Šodien Saeimas sociālo un darba lietu komisijas deputāti nobalsoja par to, lai atstātu Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumos aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, informē ziņu aģentūra "LETA".

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka aicināja izslēgt no panta vārdu "dzemdējušas", kas liedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, tomēr tikai četri deputāti atbalstīja šo priekšlikumu, viens bija pret, savukārt pieci atturējās.

Ploka uzsvēra, ka fakts, vai sieviete ir vai nav dzemdējusi nevarētu būt par iemeslu, kāpēc viņa var vai nevar ziedot olšūnas, jo tā ir katras sievietes brīva izvēle. Turklāt Latvijā jebkāda diskriminācija ir aizliegta, piebilda Ploka.

Aicinot neliegt olšūnas ziedot arī nedzemdējušām sievietēm, interneta platforma "Manabalss.lv" bija savākusi teju 2000 parakstu. Pēc komisijas sēdes "ManaBalss.lv" pārstāve Katrīna Kaktiņa bija vīlusies: "Nav saprotams, kādēļ atsevišķi deputāti – vīrieši – nespējot uzrādīt nekādus konkrētus pētījumus, uz kuriem būtu balstīts viņu viedoklis, spēj ietekmēt komisijas viedokli un atsviest mūs atpakaļ, kur jau bijām iepriekš un par ko jau ir savākti 2000 paraksti," norādīja Kaktiņa. Plašāku K. Kaktiņas viedokli par ieceri aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas lasiet šeit.

Vairāki deputāti pauda uzskatu, ka būtu nepieciešams noteikt vecuma ierobežojumu sievietēm, kuras vēlas ziedot olšūnas, savukārt deputāts Hosams Abu Meri ("Vienotība") aicināja deputātus nesākt diskusiju par vecuma ierobežošanu. Tam piekrita arī Ploka, norādot, ka šis nav medicīnas, bet gan tiesību jautājums.

Komisija šodien nebalsoja par grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā nodošanu izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā, bet gan aicināja Saeimas Juridisko biroju un Veselības ministriju līdz nākamajai komisijas sēdei veikt vairākus redakcionālus precizējumus.

Kā ziņots, Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Pērn, 16. jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja vairāk nekā 100 cilvēki.

Par to, kāpēc olšūnu ziedošanas ierobežojums ir pretrunā ar Satversmi, un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem lasiet šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!