Foto - Ilmārs Šlāpins
 
Redakcijas sleja
06.06.2018

Come together!

Komentē
0

Vēlos jums atklāt kādu noslēpumu – man ir savtīgi iemesli atbalstīt Baltijas praidu. Nē, protams, es vēlos, lai arī citiem būtu labāk, lai lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas tiktu atzīti, cienīti tādi, kādi tie ir, lai viņi saņemtu un baudītu tādas pašas tiesības un brīvības, ka jebkurš cits mūsu sabiedrībā, lai tie netiktu bāzti atpakaļ savos skapjos vai guļamistabās, lai netiktu pazemoti un tiesāti, ārstēti un nolādēti no baznīcu kancelēm. Es atbalstu Baltijas praidu kā drosmīgu pilsonisku iniciatīvu, kas ir svarīga un vajadzīga lielai daļai manu līdzpilsoņu, draugu, cilvēku, kurus es cienu un apbrīnoju. Es to atbalstu, jo redzu, ka tas ir daļa no procesa, kurā cilvēki kļūst brīvāki un laimīgāki, pamazām pārvarot lielu pretestību un aizspriedumus, veidojot sabiedrību iekļaujošāku un taisnīgāku.

Taču ir vēl kāds iemesls. Man personiski ir nepatīkami, neērti un nedroši dzīvot sabiedrībā, kurā valda homofobi viedokļi, izteikumi un rīcība. Homofobija ir simptoms, kas ļauj pamanīt daudz smagāku sabiedrības kaiti – attiecības, kas būvētas uz agresijas, naida un pārākuma principiem. Tādas attiecības, kurās cilvēki tiek iedalīti pareizajos un nepareizajos, veselajos un slimajos, stiprajos un tajos, kurus var spārdīt un nicināt. Sabiedrības, kurās šie principi tiek leģitimizēti, ar vieglu roku atbalsta visdažādākos diskriminācijas veidus – rasismu, šovinismu, nacionālo pārākumu, dzimumu nevienlīdzību, politisko diktātu, naudas varu. Naids un sašķeltība palīdz noturēt šādas kroplas sociālas struktūras, piešķirot tām "dabisku", "tradicionālu" un "konservatīvu vērtību" auru.

Mēs Latvijā lieliski redzam, ka homofobija tiek izmantota kā arguments un ierocis, lai diskriminētu ne tikai homoseksuālus cilvēkus, bet arī citas sabiedrības grupas. Politiķi var bez diskusijām noraidīt sabiedrības iniciatīvu par Kopdzīves likumu, jo tas, lūk, pavēršot durvis uz geju laulību. Ar šādiem pašiem argumentiem tiek vilcināta starptautiskas konvencijas parakstīšana, kas aicina novērst vardarbību pret sievietēm. Homofoba pārliecība un rīcība dara pāri heteroseksuāliem pāriem, kas vēlas dzīvot partnerattiecībās, un heteroseksuālām sievietēm, kas cieš no partnera vardarbības. Pieļaujot šādus argumentus parlamentā, pieļaujot to, ka homofobi komentāri internetā vai uz ielas ir normāla parādība, mēs veidojam sabiedrību, kurā ir nedroši dzīvot. Ikvienam.

Tāpēc 9. jūnijā es došos Baltijas praida gājienā, ticot, ka sabiedrību iespējams mainīt, ja pārstāsim šķirot un pretstatīt. Nav nekādu "viņu", kuru tiesības un brīvības tiek apspiestas, tie esam mēs visi.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!