Aktualitātes
02.08.2012

Cīnīsies par dzimumu līdztiesību tiešsaistes videospēļu vidē

Komentē
0

Pēdējā laikā kļuvis aktuāls jautājums par dzimumu līdztiesību profesionālo tiešsaistes videospēļu vidē, ziņo laikraksts "The New York Times". To saasinājis notikums pēc šāgada "Cross Assault" turnīra, kurā piedalījās videospēļu pasaulē populārā dalībniece Miranda Pakozdi. Pēc sešām turnīrā pavadītām dienām viņas komandas treneris sācis vebkameras priekšā meiteni pratināt par viņas krūštura izmēru, piedāvājis novilkt krekliņu un fokusējis objektīvu uz krūtīm un kājām. Miranda gan atzinusi, ka meitenēm videospēļu vidē bieži tiek izteikti nepiedienīgi komentāri, bet šī rīcība ir bijusi īpaši aizskaroša, turklāt nākusi no komandas trenera puses. Notikums izraisījis daudzu tiešsaistes videospēļu dalībnieču sašutumu, aktualizējot ilgtermiņā aizkavēto jautājumu par seksismu, rasismu un pat homofobiju šajā nozarē. Videospēļu turnīra organizētāji, reaģējot uz šo notikumu, atzīst, ka ir pienācis brīdis, kad vairs nedrīkst ignorēt šādas situācijas, jo, kā teicis Toms Kanons (Tom Cannon), viens no lielākā videocīņu turnīra "EVO" dibinātājiem: "Neķītrā un aizskarošā izturēšanās nav nekāds joks vai mēms. Tas ir jāmaina." 

Uzmanību sieviešu diskriminācijai pievērsusi arī Anita Sarkīšena (Sarkeesian), izvēršot diskusiju par to, ka sieviešu tēli videospēlēs vienmēr tiek tēloti pārāk seksuāli. Tas radījis milzīgu interneta lietotāju negāciju vilni, ne tikai pārpludinot sievietes tvitera un feisbuka lapas ar naidpilniem komentāriem, bet pat uzlaužot viņas e-pastus un sociālos tīklus, kā arī izsakot nopietnus draudus ar vardarbīgu izrēķināšanos. Kāds vīrietis, reaģējot uz šāda jautājuma aktualizēšanu, pat izveidoja interneta spēli, kuras dalībnieki ar peles palīdzību varēja iekaustīt sievieti, atstājot uz viņas fotogrāfijas asiņainas pēdas tik ilgi, kamēr viss ekrāns kļūst sarkans. Pati Sarkīšena uzskata, ka videospēļu pasaule ir pārmaiņu priekšā: "Es domāju, ka ir atlikusi salīdzinoši niecīga daļa vīriešu, kuri uzskata, ka videospēļu pasaule pieder viņiem, un tāpēc viņi ir nobijušies un naidpilni pret jebkāda veida izmaiņām." 

Attēlā kadrs no spēles, kurā var "piekaut" Anitu Sarkīšenu

Anitas Sarkīšenas kampaņu atbalstīja kāds videospēļu dalībnieks Sems Killermens (Sam Killermann), sākot akciju "Spēlētāji (gamers) pret fanātismu", kuras ietvaros interneta vidē vāca parakstus par pozitīvu izturēšanos pret citiem videospēļu dalībniekiem. Mājaslapa bija sasniegusi 1,500 cilvēku atbalstu, līdz kāds hakeris to uzlauzis un izdzēsis. 

Videospēļu kopienās šādu attieksmi pret sievietēm nereti skaidro ar to, ka sievietes klātbūtne tiešsaistes sacensībās ir vīriešiem traucējoša un uzmanību novērsoša, tāpēc vīrieši izturas nicinoši, bet citi atzīst, ka labprāt piedāvā dalībniecēm-sievietēm virtuālo spēļu naudu vai citus bonusus, lai saņemtu tiešsaistes čata seksu. Nopietnākos gadījumos sievietes tiek izsekotas gan interneta vidē, gan pēcāk reālajā dzīvē, mēģinot rast iespēju remdēt seksuālo tieksmi pēc viņām. 

Amerikas policija atzīst, ka izsekot līdzi seksuālās uzmākšanās noziegumiem tiešsaistes videospēļu vidē ir ļoti grūti, jo ik dienu tajās vienlaikus piedalās vismaz trīs miljoni spēlētāju . Viņi atzīst, ka internetā ļoti bieži jāsaskaras ar tā saucamo "trollēšanu" (trolling), kuras praktizētāji izgāž dusmas, iekšējo neapmierinātību un kompleksus pār citiem, sevišķi cita dzimuma, ādas krāsas vai seksuālās orientācijas pārstāvjiem. Speciālisti iesaka troļļus ignorēt, atgādinot, ka "troļļus nevajag barot", jo situācijās, kad uz viņu izgājieniem reaģē, negatīvā attieksme tikai palielinās.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!