Blogs
03.07.2017

Čika laiks

Komentē
1

"Kāds puisis bijis tik nespēcīgs, ka nevarējis nopelnīt ne maizes jeb – kā mēdz teikt – ne vēdera daļas. Viņš lūdzis tādēļ Dievam, lai izņemot viņam kuņģi, tad nevajadzēšot tik daudz priekš tā pūlēties. Dievs paklausīja puiša lūgumu, izņēma viņam kuņģi un uzlika to uz kārkļu krūma. Puisis nu palika stiprs kā zvērs: ko neviens nevarēja, to viņš izdarīja un nopelnīja daudz naudas. Bet pēc gada bijis jāiet atkal pēc kuņģa, jo Dievs to tikai uz vienu gadu bija izņēmis. Kuņģis bija noēdis kārklu krūmam beidzamo lapiņu."

"Nespēcīgam puisim Dievs kuņģi izņem", latviešu pasaka. No grāmatas: Ansis Lerhis-Puškaitis, "Latviešu tautas teikas un pasakas", Rīga: Atēna, 2001.

Reiz bija kāds pavisam īss acumirklis, kurā pamanījos zaudēt politisko modrību, piecas minūtes savas dzīves veltīju publiski izsludinātam pasākumam, piedalījos kādas partijas dibināšanas pasākumā, parakstījos un tajā pašā brīdī automātiski kļuvu ne vien par šīs partijas dibinātāju, bet pat par tās biedru.

Jau tās pašas dienas vakarā man zvanīja kāda labi pazīstama žurnāliste un satrauktā balsī atkal un atkal mēģināja uzdot vienu un to pašu jautājumu: "Vai es tātad būšot gatavs kandidēt arī Saeimas vēlēšanās?" Mēģināju paskaidrot, ka partijas dibināšana vai atbalstīšana var nozīmēt arī vienkārši vēlmi atrast kādu politisko spēku, kas pārstāv man pieņemamas idejas, uzskatus un vērtības un par ko man pašam balsot nākamajās vēlēšanās. Jo, ja jau ir apriebies mūsu konstantais pirmsvēlēšanu stāvoklis ar sūkstīšanos, ka atkal nav nevienas partijas, par ko balsot, kāpēc gan nesaņemties un šādu partiju nenodibināt? Bet lai nu paliek.

Domāju, žurnālā "Ir" turpinājumos publicētie politiķu sarunu ierakstu atšifrējumi to lasītājiem uz ilgu laiku nokaus alkas iesaistīties jelkādās politiskās aktivitātes, pat ja šāda Latvijas apstākļiem netipiska vēlme pirms tam būtu pavīdējusi.

Vispirms jau tāpēc, ka diez vai būs vēlēšanās nonākt aprindās, kurās spriests un darīts tiek šādā stilā, taču tas nebūs vienīgais iemesls. Pats šādu sarunu ierakstu pastāvēšanas fakts mums māca, ka Latvijā par nodokļu maksātāju naudu it kā izmeklēšanas nolūkos gadiem ir iespējams noklausīties politisko pretinieku vervelēšanu, pat ja beigu beigās tajā nopietnu un tiesā izmantojamu apsūdzību celšanai nekā noderīga neatrodas un vispār ja pats šokējošākais no tajās saklausāmajiem faktiem izrādās blīvs krievu leksikas lietojums. Šaubos, vai tāpēc vien kādam cilvēkam no galvas nokritīs kaut mats vai krūmam – lapiņa. Un tāpēc mēs visi mierīgi un draudzīgi varam posties nākamajām vēlēšanām.

Tēmas

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!