Deivids Grosmans
 
Aktualitātes
16.06.2017

Bukera Starptautisko balvu saņem izraēliešu rakstnieks Deivids Grosmans

Komentē
0

Bukera Starptautisko balvu saņēmis izraēliešu rakstnieka Deivida Grosmana romāns "A Horse Walks Into a Bar", kas vēsta par stendapa komiķi, kurš piedzīvo publisku sabrukumu.

Jeruzalemē dzimušais un dzīvojošais Deivids Grosmans (1954) ir vairāku populāru prozas, dokumentālo un bērnu grāmatu autors, kura darbi tulkoti 36 valodās un saņēmuši vairākas prestižas literārās balvas. Kā Bukera Starptautiskās balvas laureāts rakstnieks saņems arī naudas prēmiju 50 000 mārciņu apmērā, ko dalīs ar savas grāmatas tulkotāju Džesiku Koenu.

Romāna "A Horse Walks Into a Bar" darbība notiek nelielā pilsētiņā Izraēlā, un to veido galvenā varoņa – stendapa komiķa – uzstāšanās. Vulgāru un agresīvu joku piesātinātais priekšnesums iegūst negaidītu pavērsienu, kad komiķis atzīstās šausminošā lēmumā, ko reiz pieņēmis un kura sekas kopš tā brīža viņu vajājušas.

Balvas uzvarētājs tika paziņots trešdien ceremonijā "V&A" muzejā Londonā. Balvai bija nominēti 126 darbi, no kuriem atsijāts garais saraksts ar 13 grāmatām un īsais saraksts ar sešām. Starp balvas finālistiem bija arī izraēļu rakstnieks Amoss Ozs, dāņu autore Dorte Nora, kā arī argentīniešu debitante Samanta Šveblina.

Šis ir tikai otrais gads, kad Bukera Starptautiskā balva piešķirta vienai grāmatai – pērn balvu ieguva dienvidkorejiete Kana Hana par romānu "The Vegetarian". Līdz tam balva tika piešķirta par darbu kopumu – 2005. gadā to saņēma Izmails Kadare, 2007. gadā Činua Ačebe, 2009. gadā Alise Munro, 2011. gadā Filips Rots, 2013. gadā Lidija Deivisa un 2015. gadā Lāslo Krasnahorkajs.

Bukera Starptautisko balvu (The Man Booker International Prize) pasniedz par grāmatu, kas tulkota angļu valodā, prēmiju 50 000 mārciņu apmērā sadalot vienlīdzīgi starp grāmatas autoru un tulkotāju. Tas nozīmē, ka šo balvu (atšķirībā no Bukera balvas literatūrā (Man Booker Prize for Fiction), ko pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā) pavisam reāli iespējams saņemt arī kādam no latviešu rakstniekiem vai rakstniecēm, kura romāns tiktu iztulkots angļu valodā. Abas balvas tiecas apzināt un apbalvot labāko mūsdienu literatūru.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!