Aktualitātes
19.10.2017

Bukera balvu 2017 iegūst amerikāņu rakstnieks Džordžs Saunderss

Komentē
0

Otrdien, 17. oktobrī, tika izziņots prestižās Bukera balvas 2017 (Man Booker Prize for Fiction) ieguvējs – amerikāņu rakstnieks Džordžs Saunderss (George Saunders) par romānu "Lincoln in the Bardo". Šis ir otrais gads pēc kārtas, kad Bukera balvu iegūst amerikānis.

"Lincoln in the Bardo" ir pirmais 58 gadus vecā Džordža Saundersa romāns. Pirms tam rakstnieks bija starptautiski atzīts īso stāstu autors.

Romāna pamatā ir patiess notikums – tā darbība iesākas 1862. gada naktī, kad Abrahams Linkolns apglabā savu 11 gadus veco dēlu Vašingtonas kapsētā. Pēc apglabāšanas zēns paliek ieslodzīts "bardo" – tibetiešu apzīmētā starpstāvoklī starp nāvi un atdzimšanu. Romānā izsekots citiem kapsētā guļošajiem, kas arī nespēj samierināties ar nāvi un vēro zēnu, kurš izmisīgi gaida tēva atgriešanos.

Džordžs Saunderss ir otrais amerikāņu rakstnieks, kurš iegūst Bukera balvu kopš tās dibināšanas pirms 49 gadiem (pagājušajā gadā Bukera balvu saņēma amerikāņu rakstnieks Pols Bītijs par rasismam veltīto satīrisko romānu "The Sellout").

Ar 13 Bukera balvai nominēto darbu sarakstu var iepazīties šeit.

Bukera balva (Man Booker Prize for Fiction) tiek piešķirta jebkuras tautības rakstniekam par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā un ir izdots Apvienotajā Karalistē. Bukera balvas ieguvējs var rēķināties ne tikai ar 50 000 mārciņu lielo prēmiju, bet arī starptautisku atpazīstamību.

Bukera balva ir prestižākais šāda veida apbalvojums, un tā tiek pasniegta kopš 1969. gada. Starp balvas laureātiem ir tādi izcili rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Salmans Rušdi un Ians Makjuans. Balvu sponsorē viena no pasaules ietekmīgākajām alternatīvo investīciju firmām "Man Group", kas finansē arī Bukera starptautisko balvu (The Man Booker International Prize), kura savukārt tiek piešķirta par gada labāko grāmatu, kas tulkota angļu valodā. Šogad Bukera starptautisko balvu saņēma izraēliešu rakstnieka Deivida Grosmana romāns "A Horse Walks Into a Bar".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!