Attēlā – Ministru kabinets, foto mk.gov.lv
 
Komentārs
01.10.2015

Brīvības bulvāris 36

Komentē
0

Valdības 22. septembra sēdē kāda dāma, pamatojot nepieciešamību "uz papīra" nofiksēt vienošanos, kas, no malas raugoties, būtu droši atstājama cilvēku veselā saprāta ziņā, teica burvīgus vārdus: "Nekas nenotiek bez Ministru kabineta noteikumiem!" Grūti spriest, vai kundze pie šāda secinājuma nonākusi rūgtas pieredzes rezultātā vai arī viņa fano par juridisko regulējumu visām iespējamajām dzīves situācijām, tomēr nejaušais izteikums MK sēžu zālei piedēvē teju vai sakrālas telpas lomu. Šajā telpā, vadoties pēc šādas loģikas, tiek uzklausīti lūgumi, spriesta tiesa, veikti noteikti rituāli, kuru ievērošanu modri uzrauga Valsts kancelejas pārstāvis, kurš simboliski sēž nostatus, tomēr uz vienas "līnijas" ar rituāla vadītāju (sēdes vadītāju).

Sēžu saturs un stils nereti tiek skaidrots ar to atklātību (t.sk. videotranslāciju). Iespējams, citos formātos tonis un argumentācija patiešām ir cita, tomēr nevarētu arī teikt, ka sēžu dalībnieki kaut kā speciāli "spēlētu publikai". Un jebkurā gadījumā redzamais tātad ir tas, kā politiskā vara vēlas izskatīties, tādēļ ir apraksta vērts.

Ja pieņemam, ka sēžu atklātais raksturs varas ieskatā apliecina tās demokrātiskumu, tad var arī secināt, ka 21. gadsimtā šis demokrātiskums ir stingri ritualizēts.

Domas ilustrēšanai minēšu tādu neiztrūkstošu sēžu sastāvdaļu kā "pieaicinātie". No vienas puses, šie nozaru pārstāvji dažkārt labi apzinās, ka viņu viedoklis vienalga netiks ņemts vērā, tomēr rituāls paredz, ka viņiem jāierodas un jāizsakās, jo tad viņi savai auditorijai var teikt, ka ir aizstāvējuši nozares intereses "pašā MK". No otras puses, ja kādam no valdības locekļiem ir nojausma, ka viņam vēlamajam lēmumam nav kolēģu vairākuma atbalsta, šis ministrs gādā, lai uz sēdi ierodas maksimāli daudz "pieaicināto", kas apliecinātu ieceres pareizību. Nav pat svarīgi, ko šie pieaicinātie saka, – būtiskāk, lai viņu būtu vesels pulciņš, nevis viens, divi. Nu, tāds rituāls.

Telpas īpašo statusu apliecina arī tas, ka tikai šajā telpā runātajam ir nozīme, – vairākkārtīgi novērots, ka kāda ministra mēģinājums par vienošanos servēt tās pašas sēdes pusdienu pārtraukumā norunāto tiek noraidīts. Rituāla pārkāpējs tiek saukts pie kārtības, piedraudot ar sēdes audioierakstu kā vienīgo instanci.

Un, protams, ieejot sēžu zālē, valdības locekļu savstarpējā komunikācijā "tu" nomaina "jūs", parādās "ministra kungs", "ministres kundze" utt. Stingra robežšķirtne.

Vai rituāla vadītājs (vairumā gadījumu premjerministrs) var rituālu ietekmēt? Nav noslēpums, ka daudzu politikā iesaistīto un profesionālu iemeslu dēļ vērtējošo ieskatā Straujuma esot pārāk neizlēmīga un tūļīga. Tikpat labi var teikt, ka viņa vienkārši ar pietāti izturas pret rituālu, nepieļauj tā saīsināšanu vai citādi radikālu mainīšanu. Respektīvi, viņai pats rituāls liekas svarīgs, un šādi mēs nonākam pie jautājuma, vai lēmumu pieņemšanas procesa ritualizācija valdības nama sēžu zālē ietekmē procesa kvalitāti?

Straujumas kritiķiem atbilde ir skaidra: ietekmē, turklāt negatīvi, jo rituāls aizkavē laiku un samazina manevra iespējas.

Tam varētu piekrist, tomēr rituāla ievērošanai telpā Brīvības bulvārī 36, iespējams, ir savi iemesli, pat ja tie ir varas prātos nenoformulēti un skaidri nenojausti.

Proti, rituāls uztur kaut kādu sakārtotību, tradīciju – vai vismaz tās iespaidu –, līdz ar to daudziem, to skaitā politiķiem, instinktīvi ir simpātisks. Un – visos pārējos varas lēmumu pieņemšanas formātos Latvijas Republikā ir fiksējama rituāla ignorēšana, kas var izpausties kā publisku pretinieku aizmuguriskas vienošanās, negaidītas, nereti neloģiskas kombinācijas utt. Īsi sakot, pilnīga spēles noteikumu neievērošana.

No šī viedokļa, tai politiskās elites daļai, kas savā pašreizējā pozīcijā nonākusi no ierēdniecības, kas respektē sistēmu, struktūru, var būt nepieciešamība, ja tā var teikt, saglabāt vismaz vienu formātu, kuros rituāls tiek ievērots. Formātu, kas pašiem tā dalībniekiem var nereti būt garlaicīgs, toties nomierinošs. Turklāt tas demonstrē publikai, kas vairumā ir pārliecināta par politiskā procesa juceklīgumu un neprognozējamību, ka vismaz ir viena "vieta", kurā noteikta kārtība tiek ievērota. Jums (publikai) lēmums var nepatikt, bet jūs nevar teikt, ka nav ievērots rituāls.

Vai tas nozīmē, ka valdības sēžu rituālam ir ilūzijas (par spēles noteikumu ievērošanu) uzturēšanas un zināmas psihoterapeitiskas funkcijas? Jā, bet kurš teica, ka mums kā publikai nepatīk rituāli? Tostarp politikā? Piemēram, pulka ļaužu labi apzinās priekšvēlēšanu debašu nejēdzīgumu, tomēr būtu vīlušies, ja šis rituāls netiktu veikts. Diez vai kāds rūpīgi klausās valsts augstāko amatpersonu uzrunas svētkos, tomēr daudzi būtu neizpratnē, ja šo uzrunu nebūtu. Vai ja šīs amatpersonas vispār nedotos no "sausā atlikuma" viedokļa pilnīgi nevajadzīgos braucienos uz pašvaldībām, sporta spēlēm un citām lentīšu griešanas iespējām.

Līdz ar to var teikt, ka mūsdienu demokrātijai rituāli ir tikpat nepieciešami kā, piemēram, monarhijai. Protams, daudzi no mums gribētu, lai politiskā rituāla dalībnieki būtu spraunāki, vispār saprastu, ko pašu izrunātie vārdu savienojumi nozīmē, un galu galā laiku pa laikam tiktu nomainīti, bet tas jau ir cits jautājums.

Līdzīgi kā cits jautājums ir tas, ka rituāliem politikā nebūtu ne vainas, ja vien politikas formulēšanas formas būtu daudzveidīgākas. Šobrīd mums ir tekstā aprakstītais rituāls, īsi pieminētais aizkulišu formāts un kaut kādas publiskas diskusijas, kas savā prognozējamajā kritiskumā un noraidījumā arī ir... nu jā, rituāls.

Tēmas

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!