"Dzīvot skolā" publicitātes foto
 
Aktualitātes
06.09.2017

"Baltic Sea Docs" turpinās ar diskusijām un sarunām ar filmu veidotājiem

Komentē
0

Līdz nedēļas beigām turpinās Nacionālā Kino centra rīkotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums jeb "Baltic Sea Docs". Trešdien kinoteātrī "K.Suns" skatītāji ir aicināti uz filmas "Dzīvot skolā" seansu un tās rosinātu paneļdiskusiju par šobrīd Latvijā notiekošo pāreju uz kompetenču pieeju izglītībā, savukārt ceturtdien un piektdien kinoteātrī notiks īpaši seansi ar filmu režisoru dalību.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmā "Pārliecības garša" šogad atlasītas astoņas starptautiskos festivālos atzītas dokumentālās filmas ar stāstiem par spēcīgām personībām, brīvības meklējumiem, sabiedrisko aktīvismu un radošu pieeju izglītībā. Viena no filmām, kas šogad rosinās sarunas par aktualitātēm Latvijā, ir īru režisoru Nīsas Ni Kjanainas un Deivida Reina sirsnīgā novērojošā stila dokumentālā filma "Dzīvot skolā" ("School Life", 2016). Tajā režisori viena mācību gada garumā sekojuši divu pieredzējušu skolotāju un viņu skolēnu ikdienas gaitām kādā Cūkkārpai līdzīgā privātā internātpamatskolā Īrijā.

Uzreiz pēc filmas seansa 6. septembrī (filmas sākums plkst. 18.00) kinoteātrī "K.Suns" notiks sociologa Miķeļa Grīviņa vadīta paneļdiskusija "Kompetenču pieeja: jaunas iespējas, atbildības un izaicinājumi", kuras mērķis ir plašākai auditorijai sniegt ieskatu šī brīža situācijā izglītības jomā Latvijā, sevišķi saistībā ar notiekošajām izglītības reformām. Diskusija iezīmēs jaunās lomas, kas jāuzņemas visiem izglītības procesā iesaistītajiem – tostarp skolēniem. Tajā piedalīsies Valsts Izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks, "Skola 2030" mācību satura ieviešanas vadītāja Zane Oliņa, Rīgas Pilsētas sākumskolas Izglītības padomes pārstāve Indra Ozola, Ikšķiles Brīvās skolas administratīvā vadītāja Evija Rudzīte un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktores vietniece audzināšanas darbā Ritma Tīrumniece. Diskusija notiks angļu valodā, nodrošinot sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

"Baltic Sea Docs" filmu programma turpināsies līdz nedēļas beigām, un ceturtdien un piektdien kinoteātrī "K.Suns" skatītājiem būs iespēja tikties ar diviem filmu veidotājiem. 7. septembrī uz tikšanos ar skatītājiem ieradīsies somu režisore Mia Halme, kas Rīgā izrāda savu laulības šķiršanai veltīto filmu "Katrs otrais pāris" ("Every Other Couple", 2016). Jautājumu un atbilžu sesiju ar Miu Halmi vadīs psihoterapeits Māris Siliņš.

8. septembrī uz sarunu ar skatītājiem kinoteātrī "K.Suns" viesosies filmas "Havanas jaunā seja" ("Transit Havana", 2016) režisors Daniels Abma. Savu jaunāko filmu viņš uzņēmis Kubā, un tās centrā ir trīs galvenie varoņi – Odete, Huani un Malu, kas gaida pienākam savu kārtu valsts apmaksātām dzimuma maiņas operācijām. Ar Danielu Abmu sarunāsies LGBT un viņu draugu organizācijas "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Tāpat piektdien lielā skatītāju pieprasījuma dēļ tiek izziņots kinoklasiķa Alberta Meisla filmas "Airisa" papildseanss plkst. 16.00 kinoteātrī "K.Suns". Savā pirmspēdējā filmā Meisls izcēlis Ņujorkas stila ikonu Airisu Apfelu, kas modes aprindās izceļas ar apbrīnojamu vitalitāti arī 93 gadu vecumā.

Vēlāk nedēļas nogalē foruma filmu skate pārcelsies uz kinoteātri Kino Bize, kur būs skatāmas filmas "Velosipēdi pret automašīnām" un "Balanss uz brīvības robežas".

Jau sesto gadu Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmas tiek izrādītas arī Latvijas reģionu pilsētās. No 4. līdz 9. septembrim filmu seansi norisinās arī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", Daugavpils Marka Rotko centrā, Jēkabpils Tautas namā, Latgales Vēstniecībā "Gors" Rēzeknē un kinoteātrī "Gaisma" Valmierā.

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un kinoprofesionāļiem, uzrādot apliecības, seansi ir pieejami bez maksas.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums top sadarbībā ar starptautisko organizāciju "European Documentary Network", to atbalsta Radošā Eiropa Media programma, LR Kultūras ministrija un Rīgas dome.

Vairāk informācijas par filmu programmu Nacionālā kinocentra mājaslapā un feisbukā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!