Foto no Īva Kleina performances © Yves Klein Estate
 
Aktualitātes
02.09.2017

"Baltajā naktī" norisināsies Īvam Kleinam veltīti pasākumi

Komentē
0

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" šogad daudzējādā ziņā aizritēs ievērojamā franču pēckara postmodernista Īva Kleina zīmē.

Sv. Pētera baznīcā 9. septembra pusnaktī pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots viens no savdabīgākajiem skaņdarbiem pasaules mūzikas un mākslas vēsturē – "Monotonā klusuma simfonija", bet kultūras klubā "Cafe Film Noir" notiks Kleina filmu vakars un tikšanās ar mākslinieka modeli Elenu Palumbo.

"Monotonā klusuma simfonija" ir skaņdarbs divās daļās, pirmajā 20 minūšu ilgumā atskaņojot nepārtrauktu Re mažora akordu, bet otrajā – absolūtu klusumu.

"Baltās nakts" laikā skaņdarbs Latvijā tiek atskaņots pirmo reizi, pulcējot kopā 32 mūziķu lielu orķestri un 40 dziedātāju kori. Pie diriģenta pults – viens no starptautiski atzītākajiem šī skaņdarba interpretiem Rolands Dahindens no Šveices.

Diriģenta vadībā Īva Kleina "Monotonā klusuma simfonija" iepriekš atskaņota Ņujorkā, Milānā, Luksemburgā un Porto.

Koncerta sākums Sv.Pētera baznīcā būs tieši pusnaktī, ieeja no plkst. 23:30.

Savukārt kino "Splendid Palace" telpās esošajā kultūras klubā "Cafe Film Noir" "Baltās nakts" laikā notiks Īva Kleina filmu vakars un tikšanās ar mākslinieka modeli Elenu Palumbo. Tieši viņa savulaik, 20. gadsimta 50. gadu izskaņā, piedalījās daudzu leģendāru Kleina darbu tapšanā.

Tikšanās laikā par Īvu Kleinu, viņa daiļradi un ietekmi Eiropas mākslā stāstīs mākslas zinātniece Inese Baranovska. Tikšanās notiks plkst. 21.00, bet no plkst. 22.00 – 02.00 ikkatrs interesents aicināts skatīties Īva Kleina filmu programmu, kuras saturā ir gan dokumentāli kadri par mākslinieka dzīvi, gan performanču fiksācijas.

Franču mākslinieks Īvs Kleins (Yves Klein) (1928-1962) ir viena no redzamākajām personībām Eiropas pēckara mākslā, jaunā reālisma kustības aizsācējs, bieži dēvēts arī par "zilās krāsas ģēniju", jo tieši tā līdz pat apsēstībai konkrētā daiļrades posmā dominēja mākslinieka daiļradē. Piemēram, kad Jurijs Gagarins veica savu kosmosa lidojumu un paziņoja, ka zeme ir zila, Kleins publiski attrauca, ka viņš tik vien kā apmeklējis viņa personālizstādi.

Līdzās zilās krāsas darbiem Kleina ievērojamāko daiļrades sasniegumu klāstā ir "uguns gleznas", performances un vīzijas par "gaisa arhitektūru".

Īva Kleinam veltītos pasākumus "Baltās nakts" ietvaros ar Rīgas domes atbalstu, sadarbībā ar Īva Kleina arhīvu (Yves Klein Archives) īsteno biedrība "I Did It".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!