Foto no "Sieviešu marša" Vašingtonā. Avots: RollingStone.com
 
Aktualitātes
14.03.2017

ASV izsludināta 250 tūkstošus dolāru liela naudas balva par nepakļaušanos noteikumiem

Komentē
0

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Mediju laboratorija ("MIT Media Lab", ASV) izsludinājusi 250 tūkstošus dolāru lielu naudas balvu indivīdam vai grupai, kas, cenšoties uzlabot sabiedrību, nepakļāvušies noteikumiem.

"Tu neizmainīsi pasauli, darot to, ko tev liek," uzsvēris MTI Mediju laboratorijas vadītājs Džoi Ito. Kā vēsta informācija balvas mājaslapā, ideja radusies, jo "[..] cilvēkiem trūkst izpratnes par to, kā efektīvi izmantot atbildīgu, ētisku nepakļaušanos, kuras mērķis būtu apstrīdēt pastāvošās normas, noteikumus vai likumus, tādējādi dodot labumu sabiedrībai".

"Nobela prēmiju nevar saņemt, darot to, kas likts, bet gan apšaubot autoritātes," atzinis Ito, kā piemērus cilvēkiem, kas sabiedrības labuma vārdā nav pakļāvušies noteikumiem, minot Martinu Luteru Kingu un Galileo Galileju. Tāpat kā pozitīvi piemēri tika izcelti cilvēki, kas ar mērķi pasargāt ASV Vides aizsardzības aģentūras mājaslapu no cenzūras, kas tai draudēja pēc ASV prezidenta Donalda Trampa nākšanas pie varas, izveidoja tās spoguļsaitu.

Prasības pretendentiem ir vienkāršas: "Balvas saņēmējam jābūt personīgi riskējušam ar mērķi veicināt pozitīvas izmaiņas sabiedrībā." Pieteikties tiek aicināti pretendenti un akcijas, kas veicina pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā. Procesiem ir jāiekļauj sevī vairāki principi: nevardarbība, radošums, drosme un atbildība par padarīto. Tiek aicināti pieteikties gan pieredzējuši, gan nepieredzējuši nominanti – tādi, kas iesaistīti zinātnes, cilvēktiesību, runas un radošās brīvības aizstāvībā, kā arī citi, kas atbilst balvas prasībām.

Pieteikumus balvai var iesniegt no 7. marta līdz 1. maijam, savukārt uzvarētājs tiks paziņots šī gada 21. jūlijā. Pieteikties iespējams "MIT Media Lab" mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!