Aktualitātes
28.06.2017

Astoņi pasākumi, kurus vērts apmeklēt sarunu festivālā "Lampa"

Komentē
2

30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsu pils parkā notiks jau trešais sarunu festivāls "Lampa", kura laikā būs iespējams vērot un piedalīties vairāk kā 200 bezmaksas pasākumos. Lai neapjuktu daudzveidīgajā piedāvājumā, iesakām astoņus klausīties vērtus, intelektuāli stimulējošus pasākumus.

Diskusija "Nākotnes cilvēks ar un bez kultūras izglītības" piektdien plkst. 18:00 uz "Staro" skatuves

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes topošie kulturoloģijas skolotāji, studenti, mācībspēki un muzejpedagogi organizē diskusiju par to, kam jaunajā izglītības saturā jābūt un kā sabiedrībai jāmainās, lai nākotnes cilvēks būtu spējīgs uztvert un novērtēt mūsu cilvēces kultūras mantojumu, un vēlētos arī pats veiksmīgi iesaistīties kultūras un izglītības vides pilnveidē un attīstībā.

Izrāde "Dvēseļu utenis" piektdien plkst. 18:00 uz "Apgaismo" skatuves

Izrāde "Dvēseļu utenis" savu pirmizrādi piedzīvos nākamās teātra sezonas sākumā "Dirty Deal Teatro", taču festivāla "Lampa" ietvaros varēs noskatīties izrādes "demo" versiju, kas īpaši pielāgota festivāla vajadzībām.

Izrādes centrā atrodas Latvijā dzīvojošu sešu studentu kopiena, kuru likteņus izšķir nevis valsts ģeopolitiskā atrašanās vieta starp rietumiem un austrumiem, bet paaudzes atrašanās laikā starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni. Studenti metas intelektuālā kaujā, kurā cīnās nevis par atbrīvošanos no iebrucēju jūga, bet par atbrīvošanos no stereotipiem un savu vectēvu pagātnes rēgiem. "Dvēseļu utenī", šķietami sadzīviska konflikta laikā, tiek nojaukti iepriekšējo paaudžu radīti mīti par nacionālo identitāti, lai neļautu savu vectēvu bailēm un aizvainojumiem noteikt mūsdienu jauniešu izvēles un cīnītos par kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.

Saruna "Kā jauni cilvēki var radīt pārmaiņas ikdienas dzīvē?" piektdien plkst. 20:00 Zviedru teltī

Sadarbībā ar sabiedrību par atklātību "Delna" uz sarunu aicināta pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" Lietuvas nodaļas pārstāve Ingrīda Palamaite, kas stāstīs par Lietuvas pieredzi ar jauniešu iesaisti cīņā pret korupciju, kā arī Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu, kurš pastāstīs par to, kā jauniešus pašvaldības attīstībā iesaista Cēsīs. Ikviens ir aicināts piedalīties darbnīcā par to, kā jaunieši var radīt reālas pārmaiņas dažādos sektoros – veselības aprūpē, sportā, organizācijās, pašvaldībās u.c. Pasākums notiks angļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. 

"Ja prostitūtas runātu – vai tu klausītos?" piektdien plkst. 20:00 teltī "Spuldze"

Sociālā darbiniece Hanuka Lohrengela un mākslinieku apvienība "Lilies of the Streets" atklās prostitūcijā iesaistīto cilvēku patiesos stāstus. Tie nav filmas "Pretty Woman" stāsti, un daudzi no tiem nebeidzas laimīgi, bet tie jāstāsta apklusināto vārdā. Šie stāsti aicina redzēt cauri stereotipiem un pamazām mēģina atklāt seksa tirgus aizkulises, paskatīties sejā cilvēkiem, kurus sabiedrība izvēlas neredzēt.

Sieviešu stendaps "Jaunais cirks – runājošas sievietes!" piektdien plkst. 22:00 uz "Apgaismo" skatuves

Dzejniece un stendapa vadītāja Inga Gaile mēģinās skaļi saprast, kā izaudzināt dzīvu bērnu Latvijā. Sieviete ar sudraba matiem un milzīgu pieredzi visdažādākajās dzīves jomās Džemma Sudraba runās par to, ko nozīmē strādāt NVO sektorā. Taksiste Ieva Preisa filozofēs par grūto iepazīšanās jautājumu - cik grūti vai viegli ir nokļūt līdz seksam? Režisore Marta Elīna Martinsone pēc tikko noritējušajām pašvaldību vēlēšanām mēģinās noskaidrot, kas ir mūsu jaunie varoņi vai ļaundari? Kino zinātniece Ieva Viese-Vigula runās par to, kā sieviešu stendaps ir palīdzējis viņai mazāk ciest un reizēm atkal licis ciest vēl vairāk, bet kino režisore Alise Zariņa runās par sievietes dzīves jēgu. 

"Veselīgas sarunas" ar Rīgas Stradiņa Universitāti sestdien plkst. 14:00 uz "Apgaismo" skatuves

Pirmajā sarunā "Vai nepatiesas ziņas var sagraut veselību?" piedalīsies masu mediju eksperti un veselības nozares pārstāvji, kas runā par nepatieso ziņu izplatību masu medijos par veselību, uzturu, ārstniecību, un kāda ir šo nepatieso ziņu ietekme uz cilvēku veselību.

Otrajā sarunā "Ko par deputātiem liecina viņu valodas lietojums?" notiks diskusijas par Saeimas deputātu valodas korpusu - ko tas liecina par viņu pieeju problēmu risināšanai un kā demonstrē viņu izpratni par valsti, sabiedrību un pašiem par sevi? Diskusija balstās pirms pāris gadiem izveidotajā t.s. Saeimas tekstu korpusā, kurā digitālai analīzei ir pieejamas visas Saeimas deputātu uzrunu stenogrammas, parādot, kuri vārdi un frāzes un kādos kontekstos tiek lietoti un kurš tos lieto.

Diskusija "Kāpēc tādas kaislības ap seksuālo izglītību?" sestdien plkst. 18:00 Skeptiskajā teltī

Seksuālā izglītība skolās rada tik daudz kaislību kā neviens cits jautājums: nevienā citā tēmā vecāki nav tik ļoti noraizējušies –, ko tad bērniem īsti māca, un vai tas, ko māca, nav par agru, vai par dziļu, vai citādi nepareizi. Koalīcija "Cenzūrai NĒ" un biedrība "Papardes zieds" pētīs, vai iebildumi pret seksuālo izglītību skolās ir racionāli un labi pamatoti, vai tomēr – iracionāli un nepamatoti. Kādi ir šādu iebildumu cēloņi, kurus vajag respektēt, bet kurus – noraidīt?

Politiķu cepiens sestdien plkst. 20:15 uz "DOTS" skatuves

Politiķu cepienā, kas nu jau tradicionāli ir festivāla "Lampa" kulminācija, uz skatuves kāps četri komiķi (no kuriem divas –  uzminiet kuras!  – ir "Satori" autores) – Anete Konste, Edgars Bāliņš, Rūdolfs Kugrēns un Marta Elīna Martinsone. Viņi skatītāju taisnīgajam vērtējumam nodos savus novērojumus, secinājumus un iespaidus par klātesošo politiķu publisko un politisko darbību. Politiķus Cepiena radošā komanda izvēlas, pamatojoties uz to politisko un publisko aktivitāti, politiķa personību, kā arī cenšoties saglabāt pārstāvēto politisko spēku dažādību. Brauc uz "Lampu" un uzzini, kuri politiķi šogad tiks izcepināti!

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!