Foto - Ilmārs Šlāpins
 
Recenzija
25.11.2015

Arī trokšņiem ir jūtas

Komentē
0

Mēģinot apkopot domas par "Monas De Bo" jaunāko albumu, jau ievadā gribētos klaigāt visādas patētiskas, skaļas frāzes, bet tas nebūtu pienācīgi. Gribētos teikt – šis ir labākais tas un tas tādā un tādā laikā, taču tādas frāzes nav nozīmīgas. Minētais albums gan tāds ir.

Novembra sākumā izdevniecības "I Love You" paspārnē tika izdots ceturtais latviešu grupas "Mona De Bo" albums "Īstenībā". Iepriekšējais grupas albums "Pag pag" tika izdots 2012. gada janvārī.

Šis ir trešais grupas albums pēc kārtas, kurā nav dzirdams vokāls, un otrais, kura dziesmu nosaukumi veido frāzi. "Pag pag" ar šādas metodes palīdzību veidoja tekstu: "upes tālajā krastā brūkošais prāts saprot un atkāpjas. Sirds saka pag pag, es jau nāku". Nupat izdotā albuma "ziņojums" vēsta: "Īstenībā nekas traks nenotiks ja šo slēgsi ārā". "Monu De Bo" veido ģitārists Edgars Rubenis un bundzinieks Edgars Eihmanis. Albuma "Īstenībā" ierakstā piedalījies arī Krists Auznieks, Rūdolfs Macats, Magnuss Bauģis, Stens Valdmā (Sten Valdmaa), Edvards Pīterss (Edward Peeters) un Hosē Anhels Sainss-Kalonhe (José Angel Sainz Calonge).

Dažādi mūzikas veidi pieprasa dažāda veida pieeju to uztveršanai un izbaudīšanai. Piemēram, konceptuāli veidotus albumus (uzskatāms piemērs varētu būt "Pink Floyd" – "The Wall") ir samērā muļķīgi klausīties, neiedziļinoties to dziesmu attīstībā, to tekstos, kopēji veidotajā stāstā. Turpretī, klausoties, piemēram, džeza improvizācijas dzīvajā izpildījumā, uzmanības centrā ir mūziķu saspēle, dinamika, enerģija.

Albums "Īstenībā" šādā ziņā ir veidots "neērti" – vai to iespējams saukt par konceptalbumu? Vai šādam dalījumam ir nozīme?

Frāze "Īstenībā nekas traks nenotiks, ja šo slēgsi ārā" atbruņo, tai nav iespējams atbildēt, un vienlaikus tā arī atsit jebkādus potenciālus kritikas uzbrukumus. Loģiski varētu šķist jautāt – kādu (vai kuru) albumu klausoties, izslēdzot to "notiks kaut kas traks"? No šī izriet vēl vairāki jautājumi. Vai tiešām tāds nepastāv? Vai "Mona De Bo" ar šādu tekstu pauž kritiku mūsdienu popmūzikai, kura kalpo tikai kā līdzeklis, ar ko aizpildīt klusumu, bez jebkādas vērtības un satura? Vai varbūt mūzikai vispār?

Vai cilvēku dzīvē mūzikai ir tik niecīga nozīme? Dažādi koncerti un ieraksti attiecīgās klausīšanās reizēs man ir sagādājuši iespaidīgu emocionālu pārdzīvojumu, mainījuši domas, likuši just ko jaunu, nepieredzētu. Tas negadās bieži, taču tie brīži ilgstoši paliek atmiņā. Iespējams, es pārlieku atsaucīgi "pavelkos" uz, no vienas puses, tik provokatīvu, no otras puses, tik godīgu "uzsaukumu", taču jebkurā gadījumā jāatzīst, ka asprātības grupas dalībniekiem netrūkst.

Tik tālu iespējams aizdomāties, pat neatverot minētā albuma iepakojumu. Starp citu, šis ir otrais "Monas De Bo" ieraksts, kura fiziskās versijas noformējumu veidojis Kaspars Groševs. Gribas uzteikt arī viņa darbu – albuma vizuālais veidols šķiet ļoti saderīgs un radniecīgs ar albumā dzirdamo.

"Eksperimentālā mūzika" (žanriski šis varētu būt visbiežāk lietotais apzīmējums "Monas De Bo" raksturojumam) nereti izaicina klausītāju domāt plašāk ne tikai ideju, bet arī muzikālā līmenī. "Īstenībā" šādu uzstādījumu izpilda pilnībā.

Grupas gadiem veidotā, unikālā formula, kas sevī ietver džeza, avangarda, trokšņu mūzikas, drone, slowcore un citu novirzienu elementus, jaunākajā veikumā šķiet noslīpēta vissmalkāk. Atļaušos teikt, ka apvienības dalībnieki jau vairākkārt pierādījuši savu piederību mūzikas "elitei" – rodas iespaids, ka viņu tehniskās iespējas ir neierobežotas, viņu prasmes viņiem atļauj nodot klausītājam tieši tādu sajūtu, kādu paši vēlas. Par spīti nojaušamai improvizācijas klātbūtnei (vai drīzāk – radniecībai ar improvizētās mūzikas kultūru), jaunākais ieraksts pārliecina par abu mūziķu spēju izveidot vissmalkākajās niansēs izstrādātu albumu, kurā nav vietas mulsumam vai nepārliecinātībai. Piemēram, skaņdarbā "Ja" augošā katarse, ģitāras partiju slāņu saspēles, aranžijas nianses, džezam raksturīgi ritmiskie elementi – fantastiski spēcīga, aizraujoša mūzika.

Vairākkārt klausoties šo albumu, pārsteidz tā daudzpusība. Dziesmu struktūras sevī ietver negaidītus, nedzirdētus pavērsienus, mūziķi tajā spējuši šķietami pazīstamus efektus, ritma zīmējumus un paņēmienus izmantot pārsteidzoši svaigā, nedzirdētā veidā.

Šķiet, katra albuma skaņa ir rūpīgi piemeklēta – katram instrumentam piemīt izteiksmīgs un raksturīgs skanējums (sausās un asās bungas, iespaidīgā ģitāras toņu amplitūda utt.). Lai arī šādas iezīmes atrodamas arī iepriekšējos divos "Monas" albumos, to kvalitātes līmenis ar katru no tiem kļuvis arvien augstāks. 

Interesanti, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem diviem albumiem, jaunākais ieraksts savā noskaņā šķiet pat nedaudz gaišāks. Arī "Īstenībā" klātesoša ir disharmonija, "trokšņi", apokaliptiski histēriska enerģija un monumentālas skaņu sienas. Taču šoreiz minētie elementi ir sakārtoti daudz konkrētākās struktūrās un tos papildinājušas arī maigākas un trauslākas notis, jo īpaši sirdi plosošajā dziesmā "Slēgsi".

Varbūt patētiski varētu teikt, ka līdz šim "Mona De Bo" veidojusi savu muzikālo valodu – tās gramatiku, nianses un sīkumus –, taču šoreiz tā sākusi šajā valodā runāt.

Rakstot šo recenziju, albumu atkārtoti klausos autobusā, braucot cauri tumšai un lietainai Polijai. Salonā spīd gaismiņas – citi pasažieri sēdekļos iestrādātajos ekrānos skatās Holivudas komēdijas un asa sižeta filmas. Nekas traks jau nenotiks, ja šo izslēgsi ārā.

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!