Aktualitātes
17.03.2017

Ar izrādēm "Muiža kaņepēs" un "Meistars un Margarita" Rīgā viesosies Valmieras teātris

Komentē
0

Dailes teātrī maijā un jūnijā ar divām režisores Indras Rogas iestudētām izrādēm viesosies Valmieras teātris – Rīgā būs skatāma krievu dramaturga Aleksandra Ostrovska komēdija "Muiža kaņepēs" (oriģinālais lugas nosaukums "Mežs") un pēdējo reizi Mihaila Bulgakova romāna "Meistars un Margarita" skatuves versija.

28., 29. un 30.maijā plkst. 19:00 Rīgas skatītāju vērtējumam tiks nodota Aleksandra Ostrovska komēdija "Muiža kaņepēs", kas iemantojusi lielu skatītāju atzinību un visu sezonu Valmierā tiek spēlēta izpārdotās zālēs.

"Izrādes ekspozīcija ir spraiga, ansamblis demonstrē jūtamu pašatdevi, spēlēdami straujā tempā un neļaudami skatītāju uzmanībai ne mirkli atslābt," tā recenzente Ieva Rodiņa, savukārt teātra kritiķe Silvija Radzobe uzskata, ka "aktieri – Imants Strads, Kārlis Freimanis, Inese Pudža – pretējo dzimumu lomas spēlē izcili, sagādājot skatītājiem daudzus patiesa prieka brīžus."

Izrādes režisore Indra Roga atklāj, ka "luga ir Aleksandra Ostrovska atzīšanās mīlestībā teātrim. Teātrim kā mākslai, profesijai, teātrim dzīvē un teātrim uz skatuves, kur jūk robežas. Spēle un spēlēšanās, kam ir dziļš un nopietns pamats."

Izrādē paralēli rit divi stāsti – muižas saimnieces Gurmižskas krustdēla un aktiera Ņesčastļivceva atgriešanās mājās pēc 15 gadu ilgas prombūtnes ar mērķi tikt pie krustmātes mantojuma – īpašuma un naudas, taču šajā izrādē režisore priekšplānā izvirzījusi muižas saimnieci Gurmižsku, kura atkal iemīlas, kad tās dzīve nonākusi uz 50 gadu sliekšņa.

Galvenajā Raisas Pavlovnas Gurmižskas lomā – Imants Strads. Pārējās lomās: Mārtiņš Meiers, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Inese Pudža, Ligita Dēvica, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Krišjānis Salmiņš, Skaidrīte Putniņa, Ruta Birgere, Astra Baumane, Vizma Kalme, Lelde Kalēja, Māra Vīgante.

Izrādes radošajā komandā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Emīls Zilberts un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers.

8. un 9. jūnijā plkst. 19.00 Dailes teātra Lielajā zālē būs skatāms režisores Indras Rogas iestudētais Mihaila Bulgakova romāns "Meistars un Margarita" – viens no 20.gs. izcilākajiem pasaules literatūras pieminekļiem.

"Latvijā pirmoreiz iestudētais romāns stilā un žanrā atbilst mūsdienām – dinamisks, elpu aizraujošs ritms savijas ar atelpas brīžiem, ieraujot īstā dzīves virpulī, kas pēc noskatīšanās atstāj bagātīgas emociju gammas atbalsi," tā par iestudējumu saka Latvijas Radio žurnāliste un muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

Indra Roga līdz pamatiem izpētījusi gan romāna tapšanu, gan pirmavotus un vēsturiskās sakritības, pati veidojusi dramatizējumu, īpaši uzsverot iepriekš iestudētā "Zojas dzīvokļa" un "Meistara un Margaritas" pēctecību gan tēlu izveidē un aktieru izvēlē, gan telpas izmantojumā. Skatītājiem tas ir mistisks piedzīvojums vēsturē un romānā, un daudzslāņainais sižets neatstāj vienaldzīgu – tas ieinteresē, aizrauj, liek pārlasīt romānu vai arī kaitina. Jo 1929. gada notikumos Maskavā Ciešanu nedēļā – laikā pirms Lieldienām, kad Maskavā ierodas Volands ar svītu, lai sarīkotu savu ikgadējo Pavasara balli, pārbaudītu cilvēku vājības un satiktos ar Meistaru, kurš sarakstījis romānu par divas tūkstošgades seniem notikumiem Jerušalajimas pilsētā – ir iekodēts kaut kas neizskaidrojami precīzs par cilvēka dabu un sarunām par Dievu. Tāpat kā Margaritas mīlestībā, kas, lai arī gandrīz nemanāmi un neuzbāzīgi, visu laiku ir Meistara tuvumā.

"Meistars un Margarita" radošajā komandā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfe Inga Raudinga, komponists Emīls Zilberts, gaismu mākslinieks Igors Kapustins, vokālais pedagogs Maksims Ļaščenko, video mākslinieki – Mārtiņš Vilkārsis un Gatis Priednieks-Melnacis.

Lomās: Jānis Znotiņš, Ivo Martinsons, Elīna Vāne, Imants Strads, Tālivaldis Lasmanis, Mārtiņš Meiers, Kārlis Neimanis, Rihards Jakovels,  Ieva Puķe, Krišjānis Salmiņš, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Kārlis Freimanis, Ivars Vanags, Arnolds Osis, Ģirts Rāviņš, Ilze Pukinska,  Inese Ramute, Inese Pudža, Māris Bezmers, Rūta Dišlere, Ilze Lieckalniņa, Oskars Morozovs.

Biļetes uz Valmieras teātra viesizrādēm Rīgā var iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!