Aktualitātes
02.08.2018

Ar Hārvardā izstrādātu sistēmu iespējams noteikt bītlu dziesmu autorību

Komentē
0

Hārvarda Universitātes statistiķis atklājis veidu, kā noskaidrot, kurš no bītlu līderiem – Džons Lenons vai Pols Makartnijs – sarakstījis grupas pazīstamākās dziesmas, vēsta "Business Insider".

"Iespēja, ka dziesmu "In my life" sarakstījis Makartnijs, ir 0.18. Tādējādi visai pārliecināti var teikt, ka tā ir Lenona dziesma," apgalvo Hārvardas Universitātes statistiķis un kaislīgs bītlu fans Marks Glikmans. Viņš uzskata, ka ar paša izstrādāto algoritmu iespējams atrisināt mūzikas fanu vidū joprojām karstu strīdu, par to, kurš no abiem "The Beatles" līderiem ir autors labākajām grupas dziesmām.

Kopā ar vēl vienu bītlu fanu, Dalhausijas Universitātes matemātikas profesoru Džeisonu Braunu, Glikmans pārvērtis populārākās bītlu dziesmas datu kopumos un pakļāvis analīzei.

"Šo procesu var salīdzināt ar krāsas sadalīšanu spektrā, ko dažādās attiecībās veido sarkanais, zaļais un zilais. Mēs darām to pašu ar bītlu dziesmām, taču to veidojošo elementu ir vairāk nekā trīs – mūsu metode sadala dziesmu 149 sastāvdaļās," stāsta Glikmans.

Piemēram, pētnieki analizēja dažādu akordu izmantošanas biežumu un secību, vokālista dziedātās notis, secīgus nošu pārus un to, vai melodija ir vienmērīga vai ar kāpumiem un kritumiem.

No apkopotajiem datiem radīts modelis, ar kura palīdzību var noteikt, cik liela ir iespējamība, ka konkrētas dziesmas autors ir Lenons vai Makartnijs.

Pētnieki sola pēc tehnoloģijas pilnveidošanas publiskot plašāku sarakstu ar analizētajām dziesmām un rezultātiem, kā arī pieļauj iespēju analizēt ne tikai muzikālus elementus, bet arī dziesmu tekstus, tādējādi padarot algoritmu precīzāku.

Tāpat pētnieki domā, ka nākotnē ar šo atklājumu varēs paveikt vairāk nekā tikai atrisināt popmūzikas strīdus. "Mēs varam pētīt popmūzikas vēsturi un dažādu stilistisko ietekmju tīklus," nākotnes ieceres iezīmē Glikmans.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!