Foto: AndrisNelsons.com
 
Aktualitātes
20.02.2018

Andris Nelsons kļūs par Leipcigas "Gewandhaus" orķestra galveno kapelmeistaru

Komentē
0

Ceturtdien, 22. februārī, Leipcigā notiks diriģenta Andra Nelsona inaugurācijas koncerts "Gewandhaus" orķestra galvenā kapelmeistara amatā. Šis ir īpašs notikums, jo tradīcijām bagātais Leipcigas "Gewandhaus" orķestris dibināts 1743. gadā un ir viens no pasaules vislabākajiem simfoniskajiem orķestriem, informē "LSM.lv".

Pirmo reizi pie "Gewandhaus" diriģenta pults Nelsons stājās 2011. /2012. gada sezonā, bet šonedēļ viņš oficiāli kļūs par "Gewandhaus" orķestra 21. kapelmeistaru, šajā amatā nomainot līdzšinējo maestro Rikardo Šaijī (Riccardo Chailly).

"Uzaicinājums kļūt par "Gewandhaus" orķestra māksliniecisko vadītāju ir ārkārtīgi liels gods," atzīst Nelsons. "Šis neparastais orķestris un tā brīnišķīgie mūziķi ir unikāli visplašākajā nozīmē, īpaši jau runājot par viņu sevišķo spēju radīt īpašo skaņu pasauli, kas sakņojas dziļās, izkoptās un iedvesmojošajās tradīcijās. Uzņemoties šī orķestra mākslinieciskā vadītāja lomu, jūtos dziļi saviļņots – izjūtu lielu atbildību, un ar nepacietību gaidu mūsu ciešo sadarbību gan ar "Gewandhaus" lielisko komandu, gan mūsu klausītājiem Leipcigā un visā pasaulē, lai ar pagātnes acīm un pieredzi kopīgi raudzītos nākotnē."

"Andris Nelsons ir īsta dāvana mūsu orķestrim!" atzīmējis "Gewandhaus" direktors, profesors Andreass Šulcs.

Nelsona inaugurācijas koncertā soliste būs vijolniece Baiba Skride, kura atskaņos Albana Berga Vijolkoncertu "Eņģeļa piemiņai". Vēl programmā iekļauts Štefena Šleiermahera (Steffen Schleiermacher, 1960) opusa Relief pasaules pirmatskaņojums, ko īpaši šim koncertam pasūtinājis "Gewandhaus" orķestris, kā arī Fēliksa Mendelszona-Bartoldi Trešā simfonija la minorā op. 56 ("Skotu"). Zīmīgi, ka Mendelszons-Bartoldi bijis "Gewandhaus" orķestra piektais kapelmeistars (1835-1847). Koncertu tiešraidē no Leipcigas ceturtdien, 22. februārī, plkst. 21:05 translēs Latvijas Radio 3 un sabiedrisko mediju atskaņotājs "Replay.lv". 22. februāra tiešraidi vadīs Sandra Ņedzvecka, starpbrīdī piedāvājot sarunu ar "Klasikas" direktori Gundu Vaivodi, kura pēc "Gewandhaus" ielūguma jau šobrīd devusies uz Vāciju, lai šo notikumu atspoguļotu Latvijā.

Pēc 22. februāra Nelsons un "Gewandhaus" orķestris uzstāsies vēl vairākos koncertos Leipcigā, bet kopumā viņu kopīgā koncertu ģeogrāfija šajā gadā aptver Londonu, Stokholmu, Maskavu, Sanktpēterburgu, Helsinkus un arī Latviju.

16. oktobrī Nelsons un "Gewandhaus" orķestris uzstāsies Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Koncerts iekļausies Latvijas valsts simtgades koncertcikla "Dzimuši Latvijā" ietvaros, un tajā piedalīsies arī starptautiski atzītais soprāns Kristīne Opolais. Programmā – Andra Dzenīša jaundarbs "Māra", dziedājumi no Pētera Čaikovska operām "Jevgeņijs Oņegins", "Opričņiks", "Pīķa dāma" un Gustava Mālera Pirmā simfonija.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!