Aktualitātes
16.02.2018

Alvis Hermanis iestudē izrādi "Dieviņš pillā" ar Aivara Neibarta dzeju

Komentē
0

10. martā Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa izrāde "Dieviņš pillā" ar Aivara Neibarta dzeju un Ingus Baušķenieka mūziku. Piedalās – Guna Zariņa.

"Kā ir radusies latviešu valoda? Kas tās tādas par skaņām, kuras mēs šodien saucam par latviešu valodu? Kas vispār notiek tai brīdī, kad dzimst vārdi un rodas valoda?" jautājumus, uz kuriem izrādē tiks meklētas atbildes, ieskicē Hermanis.

"Neibarts (jeb Ņurbulis) ar latviešu valodu ir apgājies un izrīkoties tik neparastā veidā, ka, lasot viņa pantus, rodas ļoti dīvaina ilūzija – it kā būt lieciniekam tai brīdī, kad tika radīta latviešu valoda. Latviešu mēle," savus iespaidus par Aivara Neibarta dzeju apraksta Hermanis. "Neibarts dzīvoja tai pašā laikā un kontekstā kā Ziedonis (jeb Pinkainis, - Ņurbuļa valodā). Taču viņa dzīves veids un mākslinieka koncepts bija diametrāli pretējs. Neibarts ignorēja gan politiku, gan slavu, gan materiālo dimensiju vispār. Viņš bija tāds sava veida tautiskais hipijs. Kurš, atšķirībā no Ziedoņa, nelikās ne zinis par Visumu. Gluži vienkārši tāpēc, ka Neibarts bija pacenties radīt pats savu personīgo Visumu."

"Ļoti svarīga šīs izrādes sastāvdaļa ir leģendārā "Dzelteno pastnieku" mūziķa Ingus Baušķenieka dziesmas. Arī tajās ir tas īpašais arhaikas un avangarda sajaukums, kas raksturīgs Neibartam. Vispār viņiem ir daudz kā kopīga, manuprāt," stāsta Hermanis.

Izrāde notiks JRT Mazajā zālē Miera ielā 58a. Vairāk informācijas teātra vietnē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!