Aktualitātes
30.06.2018

Aicina pieteikties rakstīšanas palēnināšanas retrītam

Komentē
0

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) un māksliniece Agnese Krivade aicina pieteikties rakstīšanas palēnināšanas retrītam, kas norisināsies 14.-17. jūlijā "Sensorijā", Mākslas stacijā Dubulti. Rīkotāji piedāvā trīs dienu garumā vērot dažādu maņu, mākslas darbu un performatīvu vingrinājumu ietekmi uz rakstīšanas procesu.

Eksperimentālā rakstnieku rezidence norisināsies mākslas stacijā Dubulti, kur šovasar apskatāma Rīgas biennāles īpašā izstāde "Sensorijs – Ķermeņa reakciju palēnināšanas un jaunas maņu politikas laboratorija" (kuratore – Solveja Helvega Ovesena). Pieredzot mākslas darbus, kas vedina iedziļināties ožā, dzirdē, garšā, taustē, pavadot trīs dienas slēgtā grupā un ierobežojot saziņu, rakstnieki pakļaus savus prātus un ķermeņus rakstīšanas palēnināšanas procesam, lai nokļūtu vietā, kur maņu saņemtie impulsi pārtop valodā.

Nometnes autore ir Agnese Krivade – dzejniece un performanču māksliniece. "Es vienā mirklī sāku attālināties no vārdiem, jo pamanīju, ka, būdama rakstniece, sargāju sevī kaut kādu hipersensitīvu būtni, tādu kā citplanētieti, vai vampīru. Ķermeni tik trauslu, ka tas pamazām kļūst nepiemērots nekam, kas nav rakstīšana. Jo rakstītājs neeksistē reālajā laikā. Viņš izstiepj plaukstu un aptur notiekošo, pēc tam kaut kur nolien un to apstrādā, lai radītu Produktu – kā vienīgo iespējamo kopābūšanas formu. Man radies jautājums, vai šī izolētā eksistence – unikalitātes sargāšana vai esamības bailes? – ir vienīgais veids, kā dzīvot un rakstīt. Skatoties uz rakstnieku dzīvesstāstiem, šķiet, ka daudziem tas tā ir bijis. Šī nometne savā ziņā ir eksperiments ar vampīra ķermeni, kuru pazīst ikviens, kam nācies ilgāku laiku pavadīt, kaut ko rakstot. Dubulti izsenis bijuši svarīgi rakstniekiem – arī aiz Latvijas robežām. Domāju, ka šeit ir īstā vieta," saka Krivade.

Aicināts pieteikties ikviens, kura radošajā procesā ir nozīme rakstīšanai. Dalībniekiem jābūt vecākiem par 18 gadiem. Dalība retrītā ir bez maksas. Izvērtējot pieteikumus, retrītā uzņems 10-15 dalībniekus. Eksperimenta noslēgumā notiks publikai atvērta literāra performance.

Pieteikuma vēstules gaidām līdz 5. jūlijam uz [email protected]. Interesenti lūgti vēstulē pastāstīt par savām attiecībām ar rakstīšanu, kā arī to, kādēļ vēlas piedalīties.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!