Aktualitātes
06.09.2018

Aicina diskutēt par "tikumības likuma" bīstamajām sekām

Komentē
0

Rīt, 6. septembrī, plkst. 8.30 pie Saeimas notiks "Latvijas nezināšanu diena" – biedrības "Papardes zieds" organizēta publiska akcija ar mērķi pievērst uzmanību tā dēvētā "tikumības likuma" jeb grozījumu Izglītības likuma 10.1 pantā ietekmi uz skolēnu zināšanām, informē ziņu aģentūra "LETA".

Biedrība "Papardes zieds" uzsver, ka mācību satura nepilnību dēļ skolēnu zināšanas par savu ķermeni, veselību un savstarpējām attiecībām kļūst arvien sliktākas. "Baidoties tikt apsūdzētiem likumdošanai neatbilstošas informācijas pasniegšanā skolās, daudzi skolotāji izvairās izglītot skolēnus par cilvēka ķermeni, veselību un savstarpējām attiecībām. Ierobežojot iespēju jauniešiem saņemt drošas un faktos balstītas zināšanas par tēmām, kas 21. gadsimtā neizbēgami caurvij informācijas telpu, krasi pasliktinājies jauniešu zināšanu līmenis par savu ķermeni, veselību un attiecībām. Nezināšana neļauj bērniem sevi efektīvi pasargāt no seksuālas vardarbības. Rezultātā 67% jauniešu priekšstatu par attiecībām gūst no pornogrāfijas. Grūtniecības pārtraukšana nepilngadīgām meitenēm, HIV/AIDS un seksuāli transmisīvo infekciju ekspansija jauniešu vidū šobrīd ir skarba realitāte. Vai problēma neeksistē, ja par to nerunā?" aicinājumā uz pasākumu raksta "Papardes zieds".

Pasākuma organizētāji uzskata, ka tieši pilnvērtīga izglītība ir viens no sabiedrības labklājības stūrakmeņiem: "Mūsu mērķis ir panākt, lai visiem bērniem būtu pieejama mūsdienām atbilstoša, aktuāla un no ideoloģiskiem uzskatiem brīva izglītība."

Diskusijā pie Saeimas runās par to, kas mainījies kopš ieviestajiem grozījumiem Izglītības likumā, cik daudz par to ietekmi zina un interesējas paši idejas autori, kāds ir sabiedrības, ārstu, skolotāju un atbildīgo organizāciju viedoklis par radušos situāciju, kā arī kas ir šī brīža Latvijas veselības izglītības komplekta pamatelementi.

Uz jautājumiem par jauniešu izglītību un veselību pie Saeimas atbildēs biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle, ginekoloģe Vija Veisa, sabiedrības veselības eksperte Anda Ķīvīte, kā arī vēsturnieks Valdis Klišāns.

Kā ziņots, Saeima pieņēmusi grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tāpat likums paredz, ka izglītības iestādēm, izņemot augstskolas, ir jāaizsargā izglītojamais no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!