Aktualitātes
25.04.2018

Agnese Gaile: Progress dzimumu līdztiesības jautājumos notiek "gliemeža soļiem"

Komentē
0

Šodien Valsts administrācijas skolas zālē notika Labklājības ministrijas (LM) un Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta rīkotā lekcija "Sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju principa nozīme politikas veidošanas procesā", kurā uzstājās LM vecākā eksperte dzimumu līdztiesības jautājumos Agnese Gaile, iezīmējot šībrīža situāciju dzimumu līdztiesībā Latvijā, informē "LETA".

Progress dzimumu līdztiesības jautājumos notiek "gliemeža soļiem", lekcijā atzina Gaile, kā pamatojumu minot faktu, ka, lai arī Latvijā 2017. gadā 54,1% iedzīvotāju bija sievietes, sieviešu īpatsvars dažādās jomās ir statistiski krietni mazāks. Piemēram, no visiem Saeimas deputātiem tikai 16% ir sievietes, savukārt Ministru kabinetā no 13 ministriem tikai trīs ir sievietes.

Kā norādīja Gaile, lielāka līdztiesība vērojama pašvaldībās – 2017. gada vēlēšanās no visiem kandidātiem 39,03% bija sievietes, bet no ievēlētajiem deputātiem 34,01%. Tomēr līdztiesība neparādās augstākajās varas pozīcijās, jo lielo pilsētu vadītāji joprojām ir tikai vīrieši.

Pretēja situācija ir augstākās izglītības sfērā – pēdējo desmit gadu laikā augstāko izglītību ieguvušo vidū vīriešu īpatsvars nepārsniedz 35%. Piemēram, 2016. gadā kopumā no augstāko izglītību ieguvušajiem iedzīvotājiem 65,5% bija sievietes, bet 34,5% – vīrieši.

Taču šī attiecība neatspoguļojas darba samaksā, kas sievietēm ir par 17% mazāka nekā vīriešiem. Vīrieši ir arī vairāk nodarbināti – 2017. gada 3.ceturksnī sieviešu vidū nodarbinātība bija 72,8%, bet vīriešu vidū 77,6%.

Tāpat Gaile norādīja, ka būtiski atšķirības vīriešu un sieviešu vidū vērojamas dzīves ilgumā un kvalitātē. Piemēram, sievietes paredzamais dzīves ilgums ir 79,5 gadi, bet vīrieša – 69,7 gadi. Atšķirīgs ir arī veselīgo dzīves gadu skaits, proti, sievietēm vidēji veselīgs ir 54,1 gads, bet vīriešiem – 51,8 gadi.

Gaile uzsvēra, ka šobrīd Latvijā bieži tiek pārprasta vārdu savienojuma "dzimumu līdztiesība" nozīme, kas paredz nevis uztvert vīriešus un sievietes kā vienādas būtnes, bet nodrošināt abiem dzimumiem vienādi pieejamus resursus un to izmantošanas tiesības. Kā korektāku apzīmējumu Gaile piedāvāja "sieviešu un vīriešu līdztiesību".

Gaile stāstīja arī par tiešās un netiešās dzimumu diskriminācijas pazīmēm. Tiešā diskriminācija izpaužas situācijās, kurās sievietei vai vīrietim tiešā veidā tiek liegta kāda iespēja tikai viņas vai viņa dzimuma dēļ. Tiešās diskriminācijas piemērs, pēc Gailes domām, ir Saeimā iesniegtā iecere aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!