Aktualitātes
06.08.2012

Afganistāna atguvusi simtiem zaudētu vēstures dārgumu

Komentē
0

Svētdien Afganistānas Nacionālais muzejs Kabulā atguvis 843 arheoloģiskos artefaktus. Tie tika Afganistānai nozagti pilsoņkara laikā 20. gadsimta 90. gados, kad tika izlaupīti vairāk nekā 70% muzeja kolekcijas, ziņo "BBC News".

Daudzi no atgūtajiem artefaktiem ir pat 4000 gadu veci. To vidū ir smalki Bagrāmas ziloņkaula inkrustāciju paraugi, kas datējami ar pirmo gadsimtu, Budas statuja no otrā vai trešā gadsimta, viduslaiku monētas un sarežģīti arhaiskā laika kokgriezumi.

Daļa no artefaktiem pārtverti Lielbritānijas muitā, kur tos kontrabandas ceļā centās ievest valstī. Zudušos dārgumus pazina Lielbritānijas muzeja speciālisti, ar kuru palīdzību artefakti tika nogādāti atpakaļ mājās. Savukārt citi vērtīgie vēstures objekti identificēti melnajā tirgū un atgūti, pateicoties privātiem ziedotājiem, kuru īpašumā tie atradušies. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija dārgumus milzīgās kastēs transportēja uz Afganistānu, nododot artefaktus valsts militārajā bāzē.

"Tie parāda pavisam citu Afganistānu," par atgūtajiem artefaktiem apgalvo Kolins Krorkins (Colin Crorkin), Lielbritānijas ģenerālkonsuls Kabulā. "Tie mums atgādina, ka Talibāna laika nemieri un cīņas ir relatīvi mazi notikumi uz lielākas valsts vēstures ainas fona."

Afganistānas arheologi atzīst, ka šie artefakti ir ne tikai nozīmīgs vēstures avots, bet tiem ir liela nacionālā vērtība. Vēsturnieki uzskatījuši dārgumus par zudušiem uz visiem laikiem, tāpēc to atguvums ir sevišķi saviļņojošs.

Šī nav pirmā reize, kad briti palīdzējuši Afganistānai atgūt tās vēsturiskās vērtības: 2009. gadā Lielbritānijas muzejs Afganistānā nogādāja ap 1500 kādreiz zaudētu artefaktu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!