Foto no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma
 
Aktualitātes
08.09.2017

9 notikumi, ko "Satori" iesaka apmeklēt Dzejas dienās

Komentē
0

Jau šodien sākas tradicionālās Dzejas dienas, kas Rīgā un visā Latvijā norisināsies līdz 17. septembrim. Šīgada programmā atrodami gan lasījumi, performances un uzvedumi, gan ceļojums ar dzejniekiem, dzejas diskotēka un citi neparastu formātu notikumi, tāpēc, lai palīdzētu orientēties plašajā norišu klāstā, esam sagatavojuši nelielu ceļvedi ar pasākumiem, ko vērts apmeklēt gada lielākajos dzejas svētkos.

1. Dzejas vakars "Domuzīmes" noskaņās

Ceturtdien, 7. septembrī, plkst. 19:00 grāmatnīcā "Bolderāja", Rīgā, Avotu ielā 29

Literatūras žurnāls "Domuzīmes" šajās Dzejas dienās aicina uz neierasta formāta pasākumu, kurā dzeju lasīs nevis dzejnieki, bet gan klausītāji – ikviens aicināts ņemt līdzi sev tuvo dzejnieku grāmatas un ģitārista Jāņa Ruņģa muzikālajā pavadījumā izmēģināt, kā dzeja skan paša izpildījumā.

2. Bērnu Dzejas diena un gadagrāmatas "Garā pupa" atvēršanas pasākums

Piektdien, 8. septembrī, plkst. 11.00 LU Botāniskā dārza Šķūnī.

Ģimenēm ar bērniem iesakām doties uz vienīgo šīgada Dzejas dienu pasākumu bērniem – gadagrāmatas "Garā pupa" atvēršanas svētkiem "Es nesaprotu, ka nevar būt – man grāmatās viss var būt", ko vadīs "Garās pupas" sastādītāja Inese Zandere. Pasākumā piedalīsies dzejnieki un atdzejotāji Indra Brūvere-Daruliene, Zane Brūvere-Kvēpa, Guntars Godiņš, ilustrators Edmunds Jansons un mūziķis Ernests Mediņš, kā arī norisināsies mīklu konkurss, "Garā pupas" bērnu un jauniešu dzejoļu konkursa uzvarētāju apbalvošana un garo pupu stādīšanas darbnīca.

3. Ceļojums ar dzejniekiem Ķīpsalā

Tikšanās sestdien, 9. septembrī, plkst. 12:00 pie sabiedriskā transporta pieturas "Ķīpsala".

Viens no tradicionāliem Dzejas dienu pasākumiem ir "Ceļojums ar dzejniekiem", kas šoreiz vedīs poētiskā ekskursijā pa Ķīpsalu. Kopā ar dzejniekiem Rihardu Bargo, Ingmāru Balodi, Pēteri Dragunu, Valtu Ernštreitu, Ingu Gaili, Raimondu Ķirķi, Edvīnu Raupu, Aivaru Madri, Krišjāni Zeļģi un Arvi Vigulu "dzejas ceļotāji" izstaigās klusās Ķīpsalas ieliņas, iegriezīsies Žaņa Lipkes memoriālā, aizies līdz Zundas kanāla gājēju tiltam un Ģipša fabrikai, kā arī ceļojuma noslēgumā piedzīvos pārsteigumu.

4. Tematiska dzejas saruna "Siev. dz."

Sestdien, 9. septembrī, plkst. 17:00 mobilajā kultūrtelpā aStrops. Mans Mežaparks", Janševska prospekta un Atpūtas alejas krustojumā.

Četru dzejnieču tematiskā dzejas sarunā "Siev. dz.", kurā tekstuāli un muzikāli tiks apspēlētas tādas tēmas kā dzīvnieki un putni, sekss, slimība, tehno un utopija, piedalīsies dzejnieces Inga Gaile, Madara Gruntmane, Marija Luīze Meļķe un Jeļena Glazova, pievienojoties mūziķei Agnesei Uzulei.

5. "Satori" Dzejas diskotēka "make love, not war"

Sestdien, 9. septembrī, plkst. 21:00 fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā

MVT Vasaras mājā sestdienas vakarā norisināsies interneta žurnāla "Satori" un "Mākslai vajag telpu" kopīgi rīkota dzejas diskotēka "make love, not war", kurā 12 dažādu paaudžu dzejnieki lasīs savu jaunāko dzeju un atskaņos lielisku mūziku, aicinot visus klātesošos piedalīties diskotēkā.

6. Jaunie dzejnieki Vērmaņdārzā

Svētdien, 10. septembrī, plkst. 17:00 Vērmaņdārzā

Pasākumā Vērmaņdārzā varēs satikt un dzirdēt jaunāko Latvijas dzejas paaudzi: Evelīnu Andžāni, Kasparu Zalānu, Zelmu Baglo, Elvīru Blomu, Lauri Veipu, Jevgēņiju Bušmakinu, Elīnu Vendiju Rībenu, Arnoldu Krēsliņu, Kristu Annu Belševicu, Edvardu Kuku, Raimondu Ķirķi, Benitu Strēli, Tomasu Kontakevicu, Eduardu Rapoportu, Rihardu Gremzi, Valteru Dakšu, Vasiliju Karasjovu, Mariju Luīzi Meļķi, Ārandu Ruģēnu, Rihardu Raudoni, Daini Deigeli, Aleksandru Baronu, Bunkuratēvu Kraukli, Līgu A. Neilandi, Kārli Auci un Anci Kristālu.

7. Arta Ostupa un Sabīnes Moores audiovizuāla performance "Mēness pazudusī kurpe"

Otrdien, 12. septembrī, plkst. 18:00 Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30.

Dzejnieka, publicista, literatūras kritiķa, interneta žurnāla "Punctum" veidotāja Arta Ostupa un starpdisciplinārās mākslinieces Sabīnes Moores kopīgi veidotajā performancē klausītāji varēs doties sirreālā ceļojumā pa mēness pēdām. Mistisku trokšņu pavadījumā izskanēs gan jauni, gan senāk tapuši dzejoļi.

8. Krišjāņa Zeļģa un Platona Buravicka muzikāla dzejas performance "Sonāte"

Piektdien, 15. septembrī, plkst. 18:00 Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30.

Dzejnieka Krišjāņa Zeļģa uzstāšanos papildinās komponista Platona Buravicka komponētā klavieru un elektroniskā mūzika. Dzejnieks izmantos savu balsi un komponista radītu ģenerējošu digitālo algoritmu, lai veidotu mūziku. Darba nosaukums ir "Sonāte", jo kopdarba partitūrai piemīt sonātes forma.

9. Vēsturiskā fantāzija "Mehāniskais Veidenbaums"

Sestdien, 16. septembrī, plkst. 20:00 uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rampas.

Vēsturiskā fantāzija "Mehāniskais Veidenbaums" ir trīs filozofu skatījumi par Eduarda Veidenbauma darbu "Apcerējumi iz mekānikas" (1894), kas papildināti ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm. Mehāniskā Veidenbauma tēls tiek veidots balstoties vēsturiskās liecībās par tā laika latviešu studentu dzīvi Tērbatā, Veidenbauma vēstulēs, dzejā, publicistikā, bet galvenokārt uz darbu "Apcerējumi iz mekānikas".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!