Diriģents un komponists Pjērs Bulēzs
 
Aktualitātes
09.03.2018

5 koncerti, ko vērts apmeklēt festivālā "deciBels"

Komentē
0

No 13. līdz 17. martam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) noritēs ceturtais mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels". Piedāvājam sarakstu ar pieciem notikumiem, ko vērts nepalaist garām, apmeklējot festivālu. Iesaka komponists un JVLMA asociētais profesors Rolands Kronlaks.

1. Komponista Mauro Lancas (Mauro Lanza) viesošanās.

Atklāšanas programmā "Higgs Boson" 13. marta vakarā, 19:00, JVLMA Lielajā zālē

"Viens no Eiropas, īpaši jau Parīzes laikmetīgās mūzikas skatuves lielākajiem vārdiem Latvijas festivālos viesojas otro reizi. Pirmā reize bija laikmetīgās mūzikas festivāls "Arēna" 2006. gadā. Mauro Lanca (1975) dzimis Venēcijā un zināmā mērā palicis uzticīgs peldošajai pilsētai, tur studējot klavierspēli, kompozīciju un muzikoloģiju. Līdzās tam Lanca apmeklējis "IRCAM" kursus Parīzē, studējot kompozīcijas un datoru sintēzi. Līdzās tīri muzikālai kompozīcijai Mauro Lanca interesējas par starpdisciplināriem projektiem. Viņš komponējis mūziku baletam "Le Songe de Médée", ko pasūtināja Parīzes opera un "IRCAM", sarakstījis video-operu, sadarbojoties ar videomākslinieku Paolo Pakīni. Lanca radījis skaņdarbus projektiem Luvras muzejā un Pompidū centrā. Komponista skaņdarbi bieži atgādina akustiskus starpstāvokļus starp akustisko instrumentu radīto skaņu un eksperimentāliem, neparastiem skaņas avotiem. Šos starpstāvokļus var mēģināt saklausīt kā divas straumes, kas Mauro Lancas mūzikā veido dramaturģisko plūdumu. Lanca ir no tiem komponistiem, kuri prot trokšņus pārvērst muzikālā līnijā un par trokšņiem padarīt skaņas ar konkrētiem augstumiem. Līdz ar to Mauro Lancas mūzikā ritmiskas un raupjas faktūru mežģīnes vienlaikus funkcionē kā sonori efekti. Komponista skaņdarbi ir pilni dinamiskas ņirboņas un spilgtu efektu, taču Lancam piemīt arī izcila ekvilibristikas sajūta, kas atspoguļojas līdzsvaroti skaistā, nenoliedzami meistarīgā kompozīcijas organizācijā."

2. "Dialogue de l'ombre double"

14. martā, 19:00, JVLMA Lielajā zāle

"Koncerts, kurš iecerēts kā cieņas apliecinājums Pjēram Bulēzam (Pierre Boulez, 1925-2016), vienam no ievērojamākajiem 20. gadsimta komponistiem un muzikālā modernisma pīlāriem. Bulēzs bija brīnišķīgs provokators un vēl brīnišķīgāks komponists. Viņš meistarīgi pārtulkoja seriālismu franciski, viņa mūzikā brīnumaini sadzīvo izsmalcināta skaitļošana un trausls poētisms.  Ja Bulēzs joprojām raksta mūziku, viņa rīcībā ir debesu akordi, mākoņu virstoņi un Aizsaules bezgalīgā aleatorika. Izcilajam meistaram veltītajā koncertā dzirdēsim divus skaņdarbus soloinstrumentiem un elektronikai, kā arī jaunībā tapušās Sonatīnes flautai un klavierēm Latvijas pirmatskaņojumu. Par Pjēra Bulēza personību stāstīs muzikoloģe Baiba Kurpniece."

3. Latvijas Radio kora koncerts "Radio Tunes"

16. martā, 19:00, JVLMA Lielajā zālē

"Esam ļoti priecīgi, ka varējām piesaistīt šo izcilo kolektīvu "deciBelam" un veicināt sadarbības starp kori un vairākiem jaunajiem komponistiem. Mums veidojas ļoti talantīga jauno komponistu paaudze, kas labprāt raksta korim un meklē jaunas balsu iespējas gan tīri akustiskās izpausmēs, gan arī savienojumā ar elektroniku un instrumentiem, un tas ir tieši tas, ko no jauniem cilvēkiem sagaida diriģents Kaspars Putniņš un koris. Blakus jauno komponistu darbiem, koncertā izskanēs arī fragmenti no Krista Auznieka un Mārtiņa Viļuma nesen tapušajiem multimediālajiem darbiem, kurus varēsim novērtēt jaunā, koncertmūzikas formātā."

4. Koncerts "Mind/Alea/Flow"

15. martā, 19:00, JVLMA

"Akmens zālē, aicina klausītājus nonākt laikmetīgās improvizācijas un kompozīcijas tikšanās starpzonā, kļūstot par lieciniekiem vairāku jaunu komponistu, izpildītāju un brīvās improvizācijas mākslinieku saspēlei prāta konstrukciju un brīvās plūsmas krustpunktos. Koncertu veidos trīs formā, izpildījumā un performances aspektā eksperimentāli jauno komponistu skaņdarbi, kuri tapuši sadarbībā ar improvizatoriem — balss mākslinieci Danu Indāni, flautisti Agniju Ābramu un pianistu Tobiasu Illingvortu, kā arī etnomuzikoloģijas studentēm Līgu Paulīni Saiju un Laumu Matuli. Koncertā uzstāsies arī festivāla viešņa, igauņu komponiste un arfiste Līsa Vira (Liis Viira)

5. Gadskārtējais etnodžeza koncerts "Ethno+Jazz vol.4"

17. martā, 19:00 JVLMA Lielajā zālē

"Pasākums, kurš atnes daudz prieka un azarta visiem tajā iesaistītajiem mūziķiem un klausītājiem. Modelis, kā top šī programma ir palicis nemainīgs jau vairākus gadus – divas nedēļas pirms uzstāšanās etnomuzikoloģijas un džeza studenti tiek sadalīti vairākos sastāvos, lai darba procesā, savijot tautas mūzikas un džeza elementus, veidotu savu oriģinālmūziku. Šogad mūziķi ir iecerējuši pastiprināt savu programmu ar dažādiem efektiem, gan lietojot akustiskus paņēmienus, gan elektroniku. Pie programmas strādā arī norvēģu džeza pianists Jans Gunnars Hofs."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!