Kadrs no seriāla "Tvinpīka: Atgriešanās"
 
Aktualitātes
28.12.2017

188 kino eksperti izvēlas 2017. gada labākās filmas

Komentē
0

Ietekmīgais kino žurnāls "Sight&Sound", kuru kopš 1934. gada izdod Britu Filmu institūts, publiskojis 188 kino kritiķu un kuratoru aptaujas rezultātus par 2017. gada labākajām filmām. Piedāvājam iepazīties ar 10 saraksta augšgalā esošajām filmām.

1. "Get out" (rež. Džordans Pīls, ASV/Japāna) – 37 balsis

Amerikāņu aktiera Džordana Pīla debija režijā ir šausmu filma, kuras galvenais varonis – jauns, melnādains fotogrāfs – apciemo savas baltādainās draudzenes nomaļus dzīvojošo ģimeni. Pamazām draudzīgā un pieklājīgā gaisotne pārvēršas murgā. "Džordana Pīla nežēlīgā un ļoti vajadzīgā satīra par viltus balto liberālismu ir īsts kulturāls fenomens," raksta "Sight&Sound".

2. "Tvinpīksa. Atgriešanās" (Deivids Linčs, Marks Frosts; ASV) – 31 balss

Leģendārā 90. gadu TV seriāla "Tvinpīksa" turpinājums, kura darbība risinās 25 gadus vēlāk, raksturots šādi: "Tas uzspridzina TV un dara to radoši, iestatot popkultūru jaunā frekvencē. Seriālam ir tik daudz ko teikt par tā saucamo "amerikāņu gadsimtu", ka tas nepārspīlējot saucams par visnozīmīgāko 18 stundu garo filmu šajā krīzes un izdegšanas laikmetā."

3. "Sauc mani savā vārdā" ("Call me by your name", rež. Luka Gvadanjīno, Francija, Itālija) – 30 balsis

Pēc Andrē Asimana romāna motīviem veidotās, intīmās filmas darbība risinās karstā vasarā 80. gadu Itālijā, kur ceļu viens pie otra meklē septiņpadsmitgadīgais Elio un viņa tēva asistents, trīsdesmitgadnieks Olivers.

4. "Zama" (rež. Lukrēcija Martela, Argentīna) – 27 balsis

Antonio di Benedetto 1956. gadā sarakstītajā romānā balstītā filma seko donam Djego de Zamam, 17. gadsimta spāņu virsniekam, kurš, būdams nometināts Asunsjonā, gaida savu pārcelšanu uz Buenosairesu. "Sight&Sound" uzteic filmu par piesātināto krāsu paleti, daudzslāņaino, izsmalcināto skaņu ainavu un neparastajiem aktierdarbiem, kas izceļ Lukrāciju Martelu kā vienu no "neparastākajām mūsdienu režisorēm".

5. "Vesterns" ("Western", rež. Valeška Grizebaha, Vācija) – 25 balsis

Valeškas Grizebahas filma vēsta par bariņu vācu celtnieku, kas sāk strādāt nomaļā objektā Bulgārijas laukos. "Satriecoši eksistenciāls vīrišķības pētījums," iekļūšanu starp 10 labākajām pērnā gada filmām pamato "Sight&Sound".

6. "Sejas, ciemi" ("Faces Places", rež. Anjēze Varda un JR; Francija) – 17 balsis

Dokumentālā filma "Sejas, ciemi" ir silts un sirsnīgs stāsts par divu ļoti atšķirīgu cilvēku draudzību. Anjēze Varda ir franču "Jaunā viļņa" ikona, JR – jaunās paaudzes mākslinieks, fotogrāfs un murālists. Abi kopā viņi dodas ceļojumā pa Francijas provinci.

7. "Good Time" (rež. Bens un Džošs Safdiji, ASV) – 16 balsis

Pēc neveiksmīgas laupīšanas banku aplaupītājs pavada nakti Ņujorkā, mēģinot novērst sava garīgi slimā brāļa nosūtīšanu uz cietumu.

8. "Nemīlestība" ("Loveless", rež. Andrejs Zvjagincevs, Krievija) – 15 balsis

Krievu režisora Andreja Zvjaginceva piektā filma vēsta par pazudušu bērnu, irstošu laulību un mīlestības trūkuma postošajām sekām gan ģimenes, gan valsts mērogā. "Sight&Sound" filmu pielīdzina "kinematogrāfiskai dzejai."

9. "Denkerka" ("Dunkirk", rež. Kristofers Nolans, ASV, Lielbritānija) – 14 balsis

Filma vēsta par Otrā pasaules kara notikumiem, kad sabiedroto spēkus no Beļģijas, Lielbritānijas un Francijas ostas pilsētā Denkerkā aplenkusi vācu armija. "Neparasti jutekliska pieredze, kas pamanās būt izteikti klaustrofobiska, pat attēlojot notikumus, kas norisinās plašā un atklātā vietā."

10. "Floridas projekts" ("The Florida Project", rež. Šons Beikers, ASV) – 14 balsis

Vienas vasaras stāsts par sešgadīgo Mūniju, kura taisa blēņas kopā ar spēļu biedriem un tuvinās savai dumpinieciskajai, taču mīlošajai mātei. Šeit iespējams izlasīt Alises Zariņas iespaidus par filmu, kuru tā nodēvējusi par savu 2017. gada favorīti.

Ar pilnu sarakstu var iepazīties šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!