Kadrs no animācijas filmas "Zelta sietiņš"
 
Aktualitātes
05.10.2018

10 latviešu animācijas filmas, kas skatāmas internetā bez maksas

Komentē
0

Nacionālā kino centra un Kultūras informāciju sistēmu centra kopīgi veidotajā portālā "Filmas.lv" bez maksas pieejamas gan animācijas filmas no latviešu zelta fonda, gan pēdējos gados radītie latviešu autoru darbi, tāpēc piedāvājam 10 lielisku latviešu animācijas filmu izlasi, kas būs vēsturisks ceļojums cauri latviešu animācijas attīstībai. Apkopotajā izlasē pieejamas filmas gan jaunāka vecuma auditorijai, gan pusaudžiem.

Pasaka par vērdiņu (1969)

Latviešu animācijas meistara Arnolda Burova režisētā filma "Pasaka par vērdiņu" veidota pēc Kārļa Skalbes literārās pasakas motīviem un stāsta par nabaga pirtnieku Ansi, kurš pēkšņi kļūst par neiztērējama vērdiņa īpašnieku. Šī animācijas filma ir īpaša ar izmantoto leļļu animācijas tehniku, kas apliecina milzīgo darbu, kas ieguldīts filmas tapšanā, un būs piemērota sākumsskolas un pamatskolas jaunāko klašu vecuma bērniem. Filmu vari skatīties šeit.

Zelta sietiņš (1975)

Filma-albums pašiem mazākajiem skatītājiem. Tās režisore ir zīmētās animācijas pamatlicēja Latvijā Roze Stiebra, kurai šogad 15. novembrī gaidāma jaunas animācijas filmas "Saule brauca debesīs" pirmizrāde. Filma "Zelta sietiņš" sastāv no Raiņa bērniem veltīto dzejoļu - "Zelta sietiņš", "Mākonītis un mākonīte" un "Saule un mēness" -, ekranizācijām, kuras pavada komponista Imanta Kalniņa mūzika. Tas ir vēstījums par notikumiem debesu pasaulē — tur, kur baras Pērkontēvs, kur Zelta sietiņš zelta graudus sijā, kur Saules meita skumst pēc sava Mēness puiša un kur blēņojas mākonīši. "Zelta sietiņš" ir īpaši piemērots jaunākā vecuma bērniem. Filmu vari skatīties šeit.

Si-Si-Dra (1977)

Jau pieminētā režisora Arnolda Burova radīta leļļu filma, kurā kāda daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā satiekas palaidnīgs puika un sivēns, kurš jautrā un atraktīvā veidā sniedz zēnam nozīmīgu mācību. Filma veidota pēc režisora Arnolda Burova un latviešu dzejnieka Jāņa Petera scenārija, savukārt mūziku tai radījis komponists Ivars Vīgners. Šī filma būs interesanta visai ģimenei. Filmu vari skatīties šeit.

Skudriņa Tipa (1976)

Režisora Anša Bērziņa veidotā animācijas filma par drosmīgo skudriņu Tipu, kas pirmo reizi dzīvē iziet ārā no skudru mājām un mēģina noskaidrot, kas ir saulīte. Filmiņa tapusi pēc bērnu literatūrā pazīstamā latviešu autora Vitauta Ļūdēna dzejoļa motīviem, savukārt mūziku veidojis ievērojamais komponists Pēteris Vasks. "Skudriņa Tipa" būs interesanta mazajiem "kāpēcīšiem" jeb 3-7 gadus veciem bērniem, kas sākuši pastiprināti izzināt pasauli sev apkārt. Filmu vari skatīties šeit.

Zaķīšu pirtiņa (1979)

Šo animācijas filmu visvairāk novērtēs pavisam mazu bērnu vecāki, kuri, visticamāk, to atceras arī no savas bērnības – režisores Rozes Stiebras muzikālā pasaka "Zaķīšu pirtiņa" par to, kā zaķēnu mamma  pirms miega ved mazgāties savus bērniņus. Filma veidota pēc Viļa Plūdoņa dzejas motīviem ar īpaši šim darbam veidotu maestro Imanta Kalniņa mūziku leģendārās latviešu mūzikas grupas "Menuets" izpildījumā. Nelielais filmas garums un sirsnīgā aplikāciju tehnikā veidotā animācija būs atbilstoša jaunākā vecuma skatītāju interesēm. Filmu vari skatīties šeit.

Kabata (1983)

Vēl kāda animācijas filma no latviešu klasikas zelta fonda – Rozes Stiebras veidotā dziesmu spēle "Kabata", kuras sižets veidots pēc Ojāra Vācieša dzejas motīviem. Šī filma īpaša ar to, ka tas ir pats pirmais latviešu zīmētās animācijas darbs, kurā satiekas gan astoņi kustoņi, gan zirgs, mušu procesija, vilciņš un citi latviešu auditorijai mīļi tēli. Arī šai filmai īpašu pievienoto vērtību sniedz  Imanta Kalniņa mūzika, ko izpilda E. Dārziņa mūzikas vidusskolas zēnu koris. Šī 10 minūtes garā filmiņa varētu ieinteresēt visu ģimeni un būs iemesls satikties dažādām paaudzēm. Filmu vari skatīties šeit.

Man vienai māsiņai (1984)

Rozes Stiebras režisēta filma, ko var uzskatīt par revolucionāru, jo vizuāli tā veidota maksimāli nosacītā un absolūti gleznieciskā stilistikā, kas drosmīgi kontrastē ar tolaik padomju mākslā vispārpieņemto "sociālistisko reālismu" un naturālismu. Turklāt tā savulaik bijusi politiska uzdrīkstēšanās – līdz Atmodai vēl vairāki gadi, taču šajā filmā jau plīvo Lielvārdes josta ar latviskiem ornamentiem un pirmoreiz tik koncentrēti nolasāms skaidri nacionāls vēstījums. Filma būs piemērota pusaudžiem, kas jau iepazinuši Latvijas vēsturi un viņu vecākiem. Filmu vari skatīties šeit.

Spēlēju, dancoju! (2007)

Simboliska mīlestības mistērija Rozes Stiebras animācijas filmā pēc motīviem no Raiņa lugas, ko var dēvēt arī par latvisko versiju sengrieķu mītam par Orfeju pazemes valstībā. Leldes un Zemgus kāzās ierodas pazemes valdnieks Kungs un paņem Leldi sev līdzi. Glābt meiteni dodas Tots – kāzās nejauši ieklīdis spēlmanis, kuram ir tikai dziesmas spēks un droša dūša. Filmā izmantota latviešu etnofolka grupas "Iļģi" īpaši radītā mūzika. "Spēlēju, dancoju" novērtēs sākumskolas un pamatskolas vecuma bērni, kā arī šī filma noteikti ierindojama arī starp pieaugušo auditorijai veltītajām animācijām. Filmu vari skatīties šeit.

Kora turneja (2012)

Mākslinieka un animatora, savulaik arī Rozes Stiebras skolnieka Edmunda Jansona animācijas filma visai ģimenei par kādu pasaulslavenu zēnu kori koncertturnejā. Koris ir kā paklausīgs mūzikas instruments diriģenta rokās, bet atliek diriģentam iesprūst liftā, un tie atkal ir tikai jautri, bez uzraudzības atstāti bērneļi. Šajā filmā tiek demonstrētas animācijas vizuālās iespējas un izmantoti arī kinematogrāfiski paņēmieni, rotaļājoties ar formu un līniju, sapludinot tēlus un atceļot ikdienas dzīves loģiku. Filmu vari skatīties šeit.

Lupatiņu piedzīvojumi (2010 – 2012)

Vietnē "Filmas.lv" bez maksas pieejamas arī trīs Edmunda Jansona režisētās filmiņas par Lupatiņu – Cimdiņa, Spilventiņa, Lakatiņa un Zeķītes – piedzīvojumiem: "Kā Lupatiņi šūpojās", "Kā Lupatiņi mazgājās", "Kā Lupatiņi uzminēja". Lupatiņi sevis un pasaules iepazīšanā atgādina pirmsskolas vecuma bērnus, kuriem arī šīs filmiņas būs vispiemērotākās. Animācijas filmas tapušas pēc motīviem no Ineses Zanderes literārās pasakas, kuras tēlus iedzīvinājis mākslinieks Reinis Pētersons.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!