Ransoma-Evergleidas skolas (Maiami, Florida) audzēkņi
 
Aktualitātes
23.06.2017

10 grāmatas, kas šovasar jālasa ASV elitārāko privātskolu audzēkņiem

Komentē
0

Tāpat kā pērn, arī šogad laikraksts "Insider" sniedzis ieskatu Amerikas prestižāko privātskolu audzēkņu obligātās literatūras sarakstos. Piedāvājam arī "Satori" lasītājiem iepazīties ar 10 tajos atrodamajām grāmatām.

Arī šovasar ASV prestižāko privātskolu obligātās literatūras saraksti nav iztikuši bez klasikas. Tajos atrodama, piemēram, Entonija Bērdžesa antiutopija "Mehāniskais apelsīns" (1962), kas ir viena no 50 grāmatām, ko saviem skolēniem izvēlei piedāvā Dērfīldas Akadēmija Masačūsetā, savukārt Ransoma-Evergleidas skola Maiami, Floridā saviem skolēniem uzdevusi izlasīt četras Henrika Ibsena zināmākās lugas.

Sarakstos atrodami vairāki pašreizējā ASV politiskajā situācijā aktuāli darbi, piemēram, starp Dērfildas Akadēmijas piedāvātajām grāmatām iekļauts amerikāņu rakstnieka Džei Dī Vansa darbs "Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis" (2016, latviski pārnesot – "Hillbilliju elēģija: Krīzes skartas ģimenes un kultūras memuāri"), ko laikraksts "The Times" ierindojis starp "Sešām grāmatām, kas palīdzēs izprast Trampa uzvaru". Autobiogrāfiskais romāns vēsta par Vansu ģimenes gaitām, sākot no vecvecākiem, kuri pēckara gados devās uz Ohaio, cerot izbēgt no nabadzības, līdz pašam autoram, kurš, audzis nabadzīgā mazpilsētā, beidz Jeila tieslietu skolu un izveido veiksmīgu karjeru. Romāns, ko "The Economist" raksturo kā "gada nozīmīgāko grāmatu ASV", atklāj baltādainā proletariāta ikdienas cīņas un "amerikāņu sapņa" krīzi, kas piemeklējusi šo kultūru.

Donalda Trampa imigrācijas politikas gaismā zīmīga izvēle ir Kristīnas Enrikezas romāns "The Book of Unknown Americans" (2014, latviski tulkojot – "Nezināmo amerikāņu grāmata"), kas vēsta par divu ģimeņu likteni, ierodoties cerību zemē Amerikā no Panamas un Meksikas. Romāna pamatā izmantoti autobiogrāfiski latīņamerikāņu imigrantu stāsti.

Tāpat viena no skolām saviem audzēkņiem iesaka izlasīt amerikāņu sociālā psihologa Džonatana Haida grāmatu "The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion" (2013, latviski tulkojot – "Paštaisnie prāti: Kāpēc politika un reliģija šķeļ labus cilvēkus"), kas tapusi 25 gadu ilgas izpētes rezultātā un izvirza pieņēmumu, ka morāli spriedumi rodas nevis racionālu apsvērumu rezultātā, bet gan, vadoties pēc sajūtām. Grāmata arī pēta, kāpēc liberāli un konservatīvi noskaņotu cilvēku izpratne par pareizo un nepareizo tik ļoti atšķiras, vienlaikus atklājot, kāpēc abām pusēm ir taisnība attiecībā uz savas pārliecības centrālajiem aspektiem.

Neiztrūkstoša tēma amerikāņu obligātās literatūras sarakstos ir rasisms un afroamerikāņu kopienas dzīve ASV. Tā Hārkera skola Kalifornijā saviem audzēkņiem uzdevusi lasīt Ričarda Raita romānu "Native Son" (1940, latviski tulkojot – "Dzimtenes dēls"), kas vēsta par jauna melnādaina vīrieša likteni pēc tam, kad viņš panikas brīdī nogalina balto sievieti. Romāna darbība notiek 20. gadsimta 30. gados Čikāgā, un tā centrā ir ASV lielajās pilsētās valdošā nabadzība un bezcerība, kas īpaši izteikta afroamerikāņu vidū.

Tāpat starp ieteiktajiem darbiem ir Nobela prēmijas literatūrā ieguvējas, amerikāņu rakstnieces Tonijas Morisones (1931) romāns "Mīļotā" ("Beloved", 2006), kas savulaik apbalvots arī ar Pulicera prēmiju. Romāna galvenā varone Sete piedzimusi verdzībā un izbēgusi uz Ohaio, taču pēc 18 pagājušiem gadiem joprojām nejūtas brīva, jo sievieti vajā noklusētas atmiņas par fermu, kur viņa piedzimusi un uzaugusi, un kur notikušas šausmīgas lietas. Romānu caurvij filozofiski jautājumi: ko nozīmē brīvība? vai cilvēkam ir tiesības lemt otra likteni? vai ciešanas attaisno grēku? vai grēku attaisno mīlestība? "Mīļotā" tulkota arī latviski un iznākusi apgādā "Zvaigzne ABC".

Prestižāko privātskolu obligātās literatūras sarakstos iekļauti arī amerikāņu kultūrā ievērojamu cilvēku memuāri – piemēram, viena no skolām saviem audzēkņiem iesaka lasīt "Endija Vorhola dienasgrāmatu" (1989), ko ikoniskais amerikāņu popārta mākslinieks no 70. gadu vidus līdz 1987. gadam ik dienas diktējis savai draudzenei Petai Haketai. Tajā Vorhols asredzīgi un ar humoru dokumentē savu paziņu un tā laika ievērojamāko cilvēku, tostarp Džekijas Kenedijas, Salvadora Dalī un Joko Ono, dzīves, ļaujot ielūkoties vesela amerikāņu kultūras laikmeta aizkulisēs.

Obligātās literatūras sarakstos parādās arī grāmatas par ekoloģiju un dzīvesveidu, piemēram, Maikla Pollana grāmata "The Omnivore's Dilemma" (2007, latviski tulkojot – "Visēdāja dilemma"), kas aplūko mūsdienu cilvēka ēšanas paradumus un mēģina noskaidrot, kāpēc mēs 21. gadsimtā ēdam to, ko ēdam, savukārt Bena Hevita grāmatas "The Town That Food Saved: How One Community Found Vitality in Local Food" (2011, latviski tulkojot – "Pilsēta, ko izglāba ēdiens: Kā viena kopiena atrada dzīvesspēku vietējā ēdienā") centrā ir 3000 iedzīvotāju lielā pilsēta Hārdvika Vermontā, kas izveidojusi ASV unikālu, lokālu un pašpietiekamu pārtikas ražošanas sistēmu, tādējādi izaicinot amerikāņu tradicionālā lauksaimniecības modeļa efektivitāti.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!