Mihails Barišņikovs
 
Aktualitātes
28.04.2017

Mihailam Barišņikovam piešķirta Latvijas pilsonība

Komentē
0

Saeima šodien, 27. aprīlī, lēma  par īpašiem nopelniem valsts labā piešķirt pilsonību Latvijā dzimušajam  baletdejotājam un aktierim Mihailam Barišņikovam.

"Es  jūtos patiesi pazemīgs saņemt šādu augstu pagodinājumu no Latvijas  Republikas, un, ja man piešķirs pilsonību, es to godāšu pašapzinīgi un  ar lepnumu," iepriekš vēstulē parlamentam norādīja Barišņikovs.

Barišņikovs  vēstulē vēsta, ka atstājis Latviju pirms vairāk nekā 50 gadiem, tomēr  savus pirmos 16 gadus pavadījis mūsu valstī. Šie gadi esot bijuši pamats  visam turpmākajam viņa dzīvē. "Mana bērnība Rīgā nebija visnotaļ  viegla, jo biju krievu vecāku dēls. Īstenībā mans tēvs bija sūtīts uz  Latviju, lai valsti okupētu. Par spīti šim nepatīkamajam apstāklim, manī  attīstījās stipra saite ar Latvijas tautu. Varbūt manas ģimenes  pretrunīgā vieta tur ir tā, kas veicinājusi manu no sirds izjusto  atbalstu latviešu pastāvībai un valsts suverenitātei," skaidro  Barišņikovs.

Pašlaik Barišņikovs ir ASV pilsonis, un Latvijai ar ASV ir pieļaujama dubultpilsonība.

Mihails  Barišņikovs dzimis 1948. gadā Rīgā, krievu inženiera Nikolaja  Barišņikova un šuvējas Aleksandras (dzimušas Kiseļevas) ģimenē. 12 gadu  vecumā sāka mācīties Rīgas horeogrāfijas skolā. 1963. gadā turpināja  mācības Ļeņingradas horeogrāfijas skolā. 1967. gadā, 19 gadu vecumā,  sāka strādāt Sergeja Kirova vārdā nosauktajā Ļeņingradas operas un  baleta teātrī. Barišņikovs vēlējās attīstīt savu baletmākslu,  sadarboties ar ievērojamiem rietumvalstu horeogrāfiem, bet PSRS  apstākļos tas nebija iespējams. 1974. gadā teātra viesizrāžu laikā  Toronto, Barišņikovs pārbēga uz Kanādu. Barišņikovs kļuva par vadošo  baletdejotāju Amerikāņu baleta teātrī, bet no 1980. gada bija arī šī  teātra mākslinieciskais vadītājs. Iestudējis lomas arī Ņujorkas pilsētas  baletā. Lielā mērā pateicoties Barišņikovam, ASV plašā publikā radās  interese par baletu. 1986. gadā Barišņikovs ieguva ASV pilsonību  naturalizācijas kārtībā.

Barišņikovs  attēlojis lomas filmās, bieži vien kā baletdejotājs. Par otrā plāna lomu  filmā "The Turning Point" (1977) nominēts Amerikas Kinoakadēmijas  balvai un Zelta Globusa balvai. Trīs reizes saņēmis "Emmy" balvas — par  lomām filmās "Baryshnikov at the White House" (TV filma, 1979),  "Baryshnikov on Broadway" (TV filma, 1980), "Great Performances: Dance  in America" (TV seriāls, 1976–; par sēriju "Baryshnikov Dances  Balanchine", 1989).

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!